Se schimbă CNP-urile pe cărțile de identitate. Ce modificare majoră se va face

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Implementarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIASC) marchează o schimbare semnificativă în generarea Codului Numeric Personal (CNP) al cetățenilor români.

Această inițiativă standardizează CNP-ul prin înlocuirea codului de județ tradițional cu un cod unic „70” pentru toate CNP-urile emise, eliminând astfel variabilitatea bazată pe locație și simplificând procesul de generare a codurilor.

SIIASC nu numai că simplifică procesele administrative prin integrarea procedurilor digitale pentru gestionarea actelor de stare civilă, dar și optimizează fluxul de lucru prin procesarea electronică a datelor și emiterea documentelor, reducând timpul de așteptare pentru cetățeni.

Implementarea completă a SIIASC este programată să fie finalizată treptat până la 24 septembrie 2024, conectând toate cele 3188 de unități administrativ-teritoriale la această platformă și asigurând interoperabilitatea în cadrul sistemului.

Codul numeric personal este alcătuit din 13 cifre, structurate în trei părți: semnificativă, secvențială și o cifră de control.

Partea semnificativă este alcătuită din 7 cifre, care exprimă sexul, secolul și data nașterii, sub forma SAALLZZ.

♦ S reprezintă sexul și secolul în care s-a născut persoana și poate fi:

  1. a) 1 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 1900-1999;
  2. b) 2 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 1900-1999;
  3. c) 3 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 1800-1899;
  4. d) 4 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 1800-1899;
  5. e) 5 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 2000-2099;
  6. f) 6 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 2000-2099.

♦ AALLZZ reprezintă data nașterii și cuprinde ultimele două cifre ale anului nașterii (AA), luna nașterii, cu valori între 01 și 12 (LL), și ziua nașterii, cu valori între 01 și 28, 29, 30 sau 31, după caz (ZZ).

Partea secvențială este formată din 5 cifre sub forma JJNNN, cu următoarea semnificație:

  1. a) JJ reprezintă secvența atribuită județului sau sectorului în care s-a născut persoana ori în care avea domiciliul sau reședința în momentul acordării C.N.P.;
  2. b) NNN reprezintă un număr de secvență (între 001 și 999), repartizat pe puncte de atribuire, prin care se diferențiază persoanele de același sex, născute în același loc și cu aceeași dată de naștere (an, lună, zi).

Cifra de control (C) este atribuită de calculator şi permite depistarea eventualelor erori de înlocuire sau inversare a cifrelor din componența C.N.P.

În ceea ce privește partea secvențială JJ (“cifra de județ”), codurile numerice personale generate automat de către Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, conțin codul unic 70 pentru orice înregistrare, indiferent de județul/locul unde a avut loc nașterea.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.