
Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) anunță că a început lucrările la digul din centru municipiului Lugoj, grav afectat de inundațiile devastatoare din urmă cu patru ani.
Situat în cartierul Ștrand, digul de beton în lungime de aproape un kilometru este un pericol pentru comunitate în cazul creșterii apelor râului Timiș.
Proiectul tehnic prevede refacerea părților deteriorate ale parapetului, etanșarea rosturilor și fisurilor, și asigurarea unei permeabilități reduse la apă pe o lungime de 970 de metri.
„În urma viiturilor de pe râul Timiș din ultimii ani, au fost identificate eroziuni ale malurilor râului Timiș în zona localității Lugoj, fiind afectate și porțiuni din parapetul de beton care face parte din apărarea împotriva inundațiilor localității Lugoj.
Aceste probleme se vor remedia în cadrul investiției „Consolidare și reprofilare râu Timiș pe sector Lugoj-frontieră Serbia”, care a demarat în luna martie 2024. Porțiunea de parapet nu este prăbușită (n.r lângă Podul de Fier).
Refacerea parapetului de beton pe o lungime de circa 80 metri face parte din această investiție care a început deja, lucrările presupunând demolarea părților deteriorate ale parapetului și înlocuirea acestora cu unele noi”, a declarat Sorina Neaga, purtător de cuvânt ABA Banat.
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Banat va continua lucrările de defrișare și curățare a malurilor râului Timiș în intravilanul municipiului Lugoj.
Sorina Neaga, purtător de cuvânt al ABA Banat, a explicat că aceste intervenții sunt esențiale pentru asigurarea secțiunii de scurgere a albiei majore a râului în perioadele cu debite mari.
Reprezentanta instituției susține că lucrarea nu este abandonată, așa cum au reclamat mai multe persoane, inclusiv pe rețelele de socializare, ci va continua.
„În Planul de Gospodărire a Apelor al ABA Banat, este prevăzută o lucrare de defrișare, curățare a malurilor de vegetație în intravilanul municipiului Lugoj pe 1,5 km (ambele maluri) și tăierea vegetației lemnoase pe insula din zona sălii de Sport Ghermănescu.
Scopul acestor lucrări este asigurarea secțiunii de scurgere a albiei majore a râului Timiș la ape mari. În zona semnalată, tăierile au fost făcute, urmând ca acestea să continue și în zilele următoare până la finalizarea întregului tronson aprobat.
Finalizarea lucrărilor de tăiere a vegetației lemnoase depinde de nivelul apei în râul Timiș, utilajele neputând intra când terenul e impracticabil. Menționăm că aceste tăieri de vegetație lemnoasă se realizează conform legislației cu aprobările necesare de la Ocolul Silvic Lugoj”, a declarat Neaga, pentru Lugojeanul.ro.
Gestionarea deșeurilor ce vor rezulta din demolare rămâne în grija constructorului lucrărilor, conform legislației în vigoare. Conform proiectului, întreaga lucrare până la frontiera cu Serbia se va finaliza până la sfârșitul anului 2025.
Nicolae SILADE
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns