
Proiectul FOA Contele Veterani – Adevăruri necunoscute, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, își propune ca timp de o lună să ofere lugojenilor șansa de a descoperi povești și adevăruri despre istoria orașului, a țării și nu numai, cu precădere informații necunoscute despre generalul conte Marsello Frederico Veterani, prin reportaje, scenete, documentare online însoțite de o expoziție virtuală. „Povestea Contelui Veterani, conte de Urbino, este cel puțin impresionantă.
Începând cu 1694, s-a ocupat de apărarea Transilvaniei și Banatului. A fortificat orașele Orșova și Caransebeș. La 17 mai 1694, împăratul Leopold I l-a înaintat la gradul de Feldmarschall. În septembrie 1695 a avut loc Bătălia de la Lugoj, în care Veterani i-a înfruntat pe otomani cu șapte regimente de cavalerie (circa 6.500 de oameni) și cu 800 de infanteriști. Imperialii erau depășiți numeric de mai mult de zece ori, iar Veterani a fost rănit.
Deși soldații săi au încercat să-l ia de pe câmpul de luptă, au fost ajunși din urmă de turci. Veterani a fost decapitat, iar capul a fost prezentat sultanului Mustafa al II-lea, care a poruncit ca Veterani să fie îngropat unde murise.
Materialele educative bazate pe această poveste vor fi realizate în colaborare cu Pierluigi Vicini, scriitor de eseuri, romane și comedie. O realizare semnificativă pentru istoria orasului Lugoj este colaborarea cu Università Degli Studi Di Urbino „Carlo Bo” Ufficio Fondo Antico della Biblioteca Centrale Umanistica-Italia, în special cu dott. Sebastiano Miccoli și dott. Federico Marcucci, care ne pun la dispoziție un material istoric de o însemnătate covârșitoare: scrisorile contelui Veterani, trei volume, precum și alte materiale istorice relevante”, spun reprezentanții FOA.
Toate materialele vor fi prezentate într-o expoziție virtuală, iar la final vor fi donate Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj. Echipa FOA dorește să menționeze că documentele au ajuns la Lugoj, datorită încăpățânării și pasiunii dnei Flavia Rosana Căpraru, care a dorit să afle cât mai multe informații despre contele Veterani.
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Bătălia de la Lugoj. 10.000 de militari austrieci, germani, slovaci, italieni s.a. și câteva zeci de voluntari lugojeni sub comanda lui Veterani și 20.000 militari otomani și un dts.de tătari comandați de sultanul Mustafa II străstrănepotul lui Kosem sultan.Soldatul otoman care l-a găsit blocat în mlaștină, l-a decapitat predând capul sultanului.Pe deget soldatul avea inelul generalului Veterani.Luptele s-au dat două zile între Timiș și cătunul Victor Vlad Delamarina, unde a fost amenajată o fâșie de apărare pe două aliniamente(2 șanțuri) și cu o companie austriacă în fața cetății unde turcii i-au înfrânt pătrunzând în cetate. Piederi:3000 de militari austrieci și 700 de militari otomani. Regimentele de ieniceri otomani erau mai bine instruiți ca cei austrieci.Surse:Col.Groza care a obținut informații de la arhivele militare din Viena.