S-a plimbat pe stradă cu capul soției în mână. A decapitat-o pentru că o bănuia de adulter

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Un videoclip cu un bărbat care se plimbă pe stradă cu capul tinerei sale soţii, pe care tocmai o decapitase, a produs şoc şi indignare în Iran. Suspectată de adulter, tânăra de numai 17 ani a fost asasinată duminică de soţul şi cumnatul său la Ahvaz, capitala provinciei Khuzestan, în sud-vestul ţării.

Conform media locale, victima nu avea decât 12 ani când s-a căsătorit, iar în momentul în care a fost ucisă avea un fiu de trei ani. Videoul cu soţul mergând pe stradă surâzător şi ținând în mână capul victimei sale, Mona Heidari, a apărut marți pentru scurt timp pe internet în Iran, bulversând întreaga ţară. Luni, cei doi bărbaţi au fost arestaţi „în urma unui raid în ascunzătoarea lor”.

„O fiinţă umană a fost decapitată, capul i-a fost arătat pe stradă, iar criminalul era mândru. Cum putem să acceptăm o astfel de tragedie? Trebuie să acţionăm pentru a opri crimele împotriva femeilor”, a scris cotidianul reformator Sazandegi. „Mona a fost victima unei ignoranţe devastatoare, suntem cu toţii responsabili de această crimă”, şi-a exprimat indignarea cineasta feministă Tahmineh Milani, într-o postare pe Instagram.

Reacţionând la această dramă, mai mulţi activişti pentru drepturile omului au cerut autorităţilor să reformeze legea privind protecţia femeilor împotriva violenţei conjugale şi să crească vârsta minimă de căsătorie pentru fete, stabilită în prezent la 13 ani.

În opinia avocatului Ali Mojtahedzadeh, citat de ziarul reformator Shargh, legea are „lacune” în privinţa protecţiei femeilor. Ea nu le acordă independenţă şi „nu stabileşte raţional vârsta legală de căsătorie pentru a pune capăt căsătoriilor de copii”, a spus el.

Toate acestea „deschid calea pentru crimele de onoare”, şi-a exprimat regretul avocatul.

„Nu există nicio măsură concretă pentru a garanta aplicarea legilor care urmăresc împiedicarea violenţei împotriva femeilor”, a subliniat deputata Elham Nadaf, citată de agenţia de presă ILNA.

„Femeile fac apel la Parlament să adopte măsuri urgente pentru a elimina unele lacune juridice, iar autorităţile trebuie să depună eforturi în paralel pentru a ridica nivelul de conştientizare al populaţiei”, a scris pe Twitter vicepreşedinta iraniană responsabilă cu chestiunile legate de femei şi familie, Ensieh Khazali.

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.