Amber Bourke poate coborî până la 70 de metri sub apă fără tub de oxigen

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Se știe că oamenii pot înota până la o adâncime maximă de 30 de metri cu o singură respirație, fără sursă de oxigen. Amber Bourke a coborît însă mai mult de 70 de metri, iar fenomenul nu are o explicație fiziologică.

Australianca Amber Bourke, actuala campioană la scufundări libere, spune: „Nici nu credeam că e omenește posibil”. În 2018, Bourke era printre cele mai bune sportive din lume și, în apele adânci de pe coasta Filipinelor, a încercat să doboare recordul mondial feminin. În această competiție, un scafandru coboară vertical în apă, cu o singură respirație, folosind doar forța musculară pentru a se propulsa în jos.

Cu fiecare metru de coborâre, presiunea asupra corpului crește, micșorând spațiile care conțin aer. La 30 de metri adâncime, presiunea exercitată asupra corpului este de patru ori mai mare decât la suprafață, iar volumul de aer din interiorul corpului se micșorează la un sfert. Bourke a ajuns de 73 de metri, un record mondial, dar a leșinat timp de o secundă după ce a ajuns la suprafață, iar acest lucru a descalificat-o.

„Dacă stai suficient de mult sub apă, există întotdeauna riscul ca nivelul de oxigen să scadă la o limită sub care creierul va decide să se închidă pentru a se proteja de leziuni. Deci, într-un fel, este un lucru bun, dar e frustrant la sfârșitul unei scufundări lungi”, spune ea.

Recordul mondial la bărbați pentru scufundare fără aripioare ajutătoare este de 102 de metri, iar scufundarea a durat patru minute și 14 secunde. Cu aripioare, recordul este de 131 de metri. Pentru disciplina „apnee statică”, în care un concurent nu coboară la mare adâncime, doar stă sub apă, recordul pentru ținerea respirației este de 11 minute și 54 de secunde.

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.