Ruja Ignatova, cea mai căutată femeie din lume, cu FBI-ul pe urme. Fraudă de 4 miliarde de dolari

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

O bulgăroaică este pe lista celor mai căutate 10 persoane de către FBI. Femeia, supranumită „Regina Crypto”, a pus la punct o schemă piramidală prin care şi-a păgubit clienţii cu peste patru miliarde de dolari.

Fondatoarea monedei virtuale OneCoin, cu care ar fi fost cumpărat şi în România un teren de două milioane de euro, este dispărută din viaţa publică de 5 ani. Într-o rochie roşie lungă, strălucitoare, Ruja Ignatova urca în 2016 pe scena Arenei Wembley din Londra pe melodia „Girl on Fire” a Aliciei Keys cu o promisiune pentru toţi cei prezenţi: criptomoneda ei va doborî Bitcoin.

„Cred cu tărie că va fi criptomoneda numărul 1 la nivel mondial. Și motivul pentru care cred asta este pentru că vă văd pe toți aici”, spunea Ruja Ignatova.

În acelaşi an, bulgăroaica a ajuns şi la Bucureşti, să îşi promoveze afacerea în faţa a circa 1.700 de potenţiali investitori: „Cred că aţi văzut că avem acum 1,3 milioane de membri. Compania merge foarte, foarte bine”.

Explicaţia succesului era simplă. Afacerea funcţiona pe principiul schemei piramidale – cât timp erau agăţaţi noi şi noi plătitori, investitorii mai vechi câştigau sume exorbitante.

Firma oferea cumpărătorilor un comision dacă vindeau aşa-zisa criptomonedă cât mai multor apropiaţi. OneCoin era recunoscută exclusiv pe o platformă online cu acces restricționat şi nu folosea tehnologia blockchain, pe care funcţionează Bitcoin sau Ethereum.

Frauda se ridică la 4 miliarde de dolari şi e considerată una dintre cele mai mari din istoria schemelor Ponzi.

„Faceţi plăţi peste tot, oricare dintre voi, la nivel global. Şi asta suntem. Suntem cetăţeni globali ai unei lumi mici, care doresc să facă o schimbare”, declara Ruja Ignatova.

În 2017, Regina a fost dată dispărută. Oficialii americani au semnat un mandat de arestare pe numele ei.

Acum este singura femeie de pe lista celor mai căutaţi 10 fugari de către FBI, care pune la bătaie 100.000 de dolari pentru orice informaţie care duce la arestarea ei.

Ignatova este acuzată de opt infracţiuni, inclusiv fraudă electronică și fraudă a valorilor mobiliare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.