Românii, cei mai săraci europeni. 1,5 milioane de persoane trăiesc cu mai puțin de 25 de lei pe zi

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Românii sunt cei mai săraci europeni. Statistica arată că 10% din populație trebuie să supravietuiască lunar cu mai puțin de cinci euro pe zi. Suma e de șase ori mai mică decât cea pe care o câștigă, în medie, cei mai săraci europeni, relatează Digi24.

De asemenea, România rămâne la coada Uniunii Europene şi când vine vorba despre salariul minim. Mai exact, aproape unul din trei angajați (35%) încasează, lunar, mai puţin de 1.400 de lei. De exemplu, un portughez aflat în această categorie câştigă lunar 450 de euro, adică echivalentul a peste 2.200 de lei. Până şi bulgarii stau mai bine ca noi la acest capitol, câştigând cu 20 de euro mai mult.

De ce a ajuns România cea mai săracă ţară din Europa? Economistul Adrian Negrescu a explicat pentru Digi24 că românii sunt condamnaţi la sărăcie pentru că nu există programe care să le asigure pregătirea profesională pentru meserii mai bine plătite:

„Este o accentuare a sărăciei în România, ca urmare a faptului că nu există programe de reconversie profesională, nu există soluţii pentru ca aceşti oameni să poată să fie pregătiţi pentru meserii mai bine plătite. Sunt foarte multe oraşe, comune, localităţi rurale, acolo unde nivelul de sărăcie e cel mai mare din UE. Sunt condamnaţi la sărăcie într-o ţară în care, cel puţin statistic, arată mai bine din punct de vedere economic faţă de acum 20 de ani”.

La rândul său, Victoria Stoiciu, expert Fundaţia Friedrich Ebert România, a declarat următoarele cu privire la  românii afectaţi de acest fenomen:

„Vorbim de oamenii care muncesc cu ziua, vorbim de oamenii care muncesc la negru, care pur şi simplu au un teren agricol, îl lucrează, pot să vândă ceva produse, nu sunt consideraţi şomeri, fac o muncă, au un venit, dar venitul e extrem de mic. Vorbim în cel mai rău caz de persoane salariate, în care ai tatăl care lucrează pe salariul minim pe economie, sau poate pe un part time, deci pe jumătate de normă, dar are în întreţinere soţie şi copii, şi atunci evident că suma care revine este foarte mică”.

În ultimii ani, peste 6 milioane de români au imigrat în țările din vestul Europei. Unul din principalele motive fiind sărăcia!

(Sursa: Digi24)

 

Despre admin 6629 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.