România va primi o finanțare americană de cel puțin 7 miliarde dolari pentru construirea reactoarelor de la Cernavodă

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

România și SUA au parafat un acord interguvernamental pentru construirea Unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, pentru retehnologizarea Unității 1 și pentru cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România.

Pe lângă acest acord, mai există un memorandum de înțelegere cu EXIM US (Banca de Export-Import a SUA) pentru o finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul nuclear, dar si alte domenii, a anunțat ministrul economiei Virgil Popescu, de la Washington. Însă ar mai putea fi implicate și alte instituții financiare.

Virgil Popescu spune că acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor va permite utilizarea expertizei americane, păstrând în același timp tehnologia CANDU 6.

Acordul pe care l-am parafat alături de Secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, Dan Brouillette, ne permite să avem tehnologie și expertiză americană atât pentru Reactoarele 3 și 4, cât și pentru retehnologizarea Unității 1, păstrând tehnologia CANDU 6, în cadrul unui consorțiu mai amplu euro-atlantic, reprezentând țări care fac parte din NATO, și cu sprijin financiar din partea partenerilor implicați„.

Virgil Popescu mai spune că se creează cadrul unei ample cooperări între România și SUA în domeniul nuclear civil.

„În același timp, ne dorim ca pe lângă partenerii americani să îi avem parteneri și pe canadieni și francezi. Dovedim astfel că se pot obține parteneriate serioase, predicitibile, dacă există voință politică și muncă susținută. Pentru SNN acest parteneriat este deosebit de important în dezvoltarea companiei, care se află pe o traictorie ascendentă, mai ales după ce a intrat în indicii FTSE Russell. Felicit SNN pentru munca depusă până acum și-i încurajez să implementeze, cu responsabilitate, pașii următori”, a mai spus Virgil Popescu.

Reamintim că Ambasadorul SUA în România Adrian Zuckerman, a anunțat că proiectul de la Cernavodă va fi coordonat de AECom și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța.

„Separat de acordul parafat, am reușit să identificăm interesul SUA și pentru o componentă de finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic – inclusiv energie nucleară și gaz natural lichefiat și din domeniul infrastrucutrii – rutieră, cale ferată, depozite de gaze, printr-un Memorandum de Înțelegere cu Exim US„, a mai anunțat ministrul.

Acesta spune că au avut întâlniri și cu reprezentanții altor instituții financiare.

„De asemenea, la Washington DC, am avut o întâlnire și cu reprezentanții USDFC (The United States International Development Finance Corporation) în vederea posibilității extinderii acestui interes financiar prin implicarea diferitelor instituții de finanțare ale SUA”, a declarat Virgil Popescu.

AL PRESS

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.