România după a doua „duminică a orbului”. Prognoza mea

Mă încumet să fac cele mai riscante prognoze din cariera mea de analist. Nu despre cine va câștiga prezidențialele. Nu despre care partid va fi majoritar și va putea forma viitoarea majoritate în vederea constituirii unui Guvern. Voi lansa câteva prognoze despre ceea ce se va întâmpla săptămâna viitoare. Începând chiar din „duminica orbului”.

Dintre cei 14 candidați prezidențiali, șapte pot fi asimilați fără a greși categoriei intelectualilor. Cristian Terheș, Ana Birchall, Mircea Geoană, Călin Georgescu, Kelemen Hunor, Cristian Diaconescu și Alexandra Păcuraru. Dintre aceștia, o pregătire de oameni politici și calități diplomatice necesare unui viitor președinte nu au decât trei: Mircea Geoană, Cristian Diaconescu și Kelemen Hunor.

În „duminica orbului”, românii nu îi vor promova pe niciunul dintre aceștia. În finală, deja am făcut acest pariu, se vor afla doi competitori: Marcel Ciolacu, reprezentând PSD, și George Simion, reprezentând AUR. Ce se va întâmpla cu ceilalți?

Cel mai dramatic accident de parcurs îl va avea duminică generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, omul lui Klaus Iohannis, înșurubat la conducerea PNL și promovat sub influența celui mai compromis președinte din istoria recentă în poziția de candidat prezidențial.

Acesta pierde alegerile, deși partidul pe care-l reprezintă, ca număr de primari, consilieri și președinți de consilii județene, se clasează pe locul doi. După primul tur de scrutin de la prezidențiale, urmează nu numai cel de-al doilea tur de scrutin, ci și parlamentarele.

PNL este într-un pericol maxim de a obține la parlamentare un scor mult inferior procentului de 25-30% la care ar trebui să-l califice forța pe care o deține în urma alegerilor locale și europarlamentare.

Conform tradițiilor din PNL, urmează un cutremur de mari proporții, la capătul căruia întreaga conducere sau cea mai mare parte a conducerii să se auto-ejecteze sau să fie ejectată. Dacă va fi prea târziu, va fi rău.

Singura soluție pentru PNL de a salva după pierderea rușinoasă a prezidențialelor în primul tur un rezultat cât de cât onorabil la parlamentare în cea de-a doua rundă de alegeri, este eliminarea încă de luni dimineață a întregii conduceri a partidului.

Conducerea PNL sper eu că va adopta la limită cea mai bună politică posibilă, aceia de a-și face seppuku și de a numi o nouă conducere provizorie, care până la alegerile parlamentare să poată cumva redinamiza partidul, menținându-l pe locul doi și evitând trimiterea lui sub scorul AUR.

Dintre toate formulele vehiculate până în prezent, cea mai fezabilă mi se pare utilizarea lui Ilie Bolojan în postura de colac de salvare. Nu l-am cunoscut personal. Nu am avut sub nicio formă de a face cu el. Nici în sens pozitiv și nici în sens negativ.

Dar din informațiile pe care le am, din declarațiile pe care le fac în mod public atât liderii PNL, cât și liderii celorlalte partide, rezultă că Bolojan întrunește condițiile necesare pentru a prelua in extremis ștafeta și pentru a încerca să salveze atât punctajul, cât și onoarea PNL.

Dacă așa se va întâmpla, atunci PNL devine un partid viabil pentru o viitoare alianță cu PSD, dar cu întrunirea a două condiții. Prima e să facă un scor de minimum 15% la parlamentare. A doua condiție este să-și toarne cenușă în cap, astfel încât UDMR să se poată întoarce în alianța din care a fost aruncat pe scări de tandemul Ciucă-Iohannis.

În acest fel s-ar putea forma o viitoare majoritate relativ stabilă. Va fi tot o struțo-cămilă, într-o nouă ediție, dar nu mai are mare importanță, întrucât răul deja a fost făcut.

Treptat, PNL s-a vopsit suficient de mult în roșu pentru a-și fi pierdut identitatea atât de partid național, cât și de partid liberal, confundându-se din multe puncte de vedere cu PSD în materie doctrinară atât în plan local, cât și în plan central. „Ciuma roșie”, dacă există, acoperă și va acoperi ambele partide.

„Duminica orbului” va genera cutremure și în celelalte partide. Începând cu USR, care se va grăbi, și pe bună dreptate, să o ejecteze pe Elena Lasconi, care s-a dovedit nu numai nedemnă de a participa cu un minimum de succes în competiția prezidențială, dar și nedemnă prin precaritatea cunoștințelor sale de a reprezenta un partid, oricare ar fi el, la scară națională.

După ce vom avea noi conduceri în PNL și USR, seismul se va propaga desigur și în ceea ce-i privește pe ceilalți prezidențiabili pierzanți și formațiunile politice pe care aceștia le reprezintă.

Prognoza mea, recunosc, cu un mare grad de risc, se încheie în ceea ce-l privește pe George Simion. Acesta va intra în finală, va avea un parcurs onorabil, dar infrastructura pe care o are în spate, precum și faptul că nu este destul de versat ca politician, fiind mult mai puțin șmecher decât Marcel Ciolacu, nu-i vor permite să câștige finala alegerilor pentru a ajunge președintele României.

Totuși, el va fi capabil să ridice mult scorul partidului. Nu este deloc exclus ca numărul de parlamentari AUR să depășească numărul de parlamentari PNL. Pentru PSD însă, va fi mai convenabil din multe puncte de vedere, pe care le voi analiza ulterior, să continue alianța de guvernare cu PNL, un partener vulnerabil, ușor de manipulat în viitor.

Sub aspect politic, România se va echilibra, întrucât, întărit de rezultatele de la prezidențiale și parlamentare, AUR va fi capabil în viitor să facă o opoziție energică.

Așa că, după „duminica orbului”, distracția politică abia începe.

Sorin ROȘCA STĂNESCU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.