România ar putea pierde banii din PNRR pentru construirea de creșe

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) constată întârzieri semnificative în implementarea jalonului din PNRR privitor la construirea și operaționalizarea a 110 creșe.

Conform PNRR, data de 30 iunie reprezenta termenul-limită pentru semnarea contractelor, însă în ultima zi a lunii trecute abia a fost publicat apelul de proiecte. Autoritățile nu au accelerat procedura de semnare a contractelor, în condițiile în care construirea de noi creșe în România este o necesitate acută.

Datele oficiale arată că România este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește asigurarea locurilor în creșe pentru copiii mai mici de trei ani. Rapoartele din 2021 arată că din 587.808 copii cu vârste între 0 și 3 ani, doar 20.334 aveau locuri în creșe. Practic, mai puțin de 10% dintre copiii cu vârste până în trei ani au în acest moment loc în creșe.

Amintim că, în cazul depășirii cu mai mult de șase luni a termenelor prevăzute în PNRR, România riscă să piardă finanțarea de 230 de milioane de euro destinată acestui jalon. Poate chiar mai important, România riscă să piardă o oportunitate unică, care deși nu ar rezolva problema locurilor în creșe, ar atenua-o, în contextul în care an de an numărul solicitărilor de înscriere depășește semnificativ numărul locurilor disponibile.

FACIAS, în cadrul proiectului „Transparență și Responsabilitate – Monitorizarea PNRR”, urmărește realizarea investițiilor atât de necesare pentru cetățenii români, iar jalonul privind creșele este unul esențial pentru zeci de mii de familii din România.

Biroul de Presă FACIAS

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.