Rieker închide fabrica din Lugoj și pleacă din România

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Conducerea firmei Rieker a anunțat, printr-un comunicat, că își închide fabrica de la Lugoj și, din cauza creșterilor costurilor cu forța de muncă și utilitățile, își va înceta activitatea de producție în România. Astfel, cei 643 de angajați ai producătorului de încălțăminte își vor pierde din martie locurile de muncă.

 „Firma Rieker și-a început activitatea în România în februarie 1998 și a fost unul din cei mai mari angajatori din vestul României. Firmele de producție ale concernului Rieker România au angajat în cei peste 20 de ani de existență peste 20.000 de salariați și au fost produse aici peste 47 de milioane de perechi de pantofi. Piața muncii este extrem de dinamică și de competitivă în județul Timiș și va fi din ce în ce mai competitivă, ceea ce face să crească din ce în ce mai mult costurile cu forța de muncă, pe fondul unei lupte acerbe pentru atragerea angajaților. De asemenea, ne confruntăm cu lipsa forței de muncă calificată în domeniul confecții încălțăminte din cauza absenței școlilor profesionale. Cu toate că numărul actual de angajați nu depășește 700, rezultă o fluctuație foarte mare, din ce în ce mai accentuată în ultimii ani, circa 40 % dintre angajați fiind noi, ceea ce duce la o scădere a calității produselor. Productivitatea muncii de asemenea este în scădere. Aproximativ 65 % din personalul angajat face naveta cu 11 autobuze din localitățile din jurul Lugojului, unele autobuze aducând angajații chiar și de la 70 km, ceea ce înseamnă de asemenea costuri însemnate. Un alt aspect important este costul tot mai ridicat al utilităților, confruntându-ne cu o creștere de 35 % în ultimele 3 luni. Toți acești factori fac nerentabilă și nesustenabilă producerea unei cantități prea mici de pantofi raportată la costurile în creștere. În consecință, ne vedem obligați să încetăm activitatea de producție din România. Vom lua toate măsurile de protecție socială prevăzute de legislația în vigoare. Am contactat deja firmele din Lugoj care sunt în căutare de angajați, în vederea facilitării angajării cât mai curând a salariatilor noștri. Dorim să mulțumim angajaților și tuturor celor care au fost alături de noi și au făcut posibil acest drum anevoios, dar frumos pe care l-am parcurs împreună și vă dorim succes în activitatea viitoare”,

se menționează în comunicatul semnat de managerul general Markus Rapp.

Concernul Rieker deține linii de producție în Germania, SUA, Elveția, Canada, Portugalia, Polonia, Slovacia, India, Pakistan și Maroc. În 2016, Rieker era producătorul de încălţăminte din România cu cea mai mare cifră de afaceri.

AL PRESS

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.