Remember: Dan Popescu – 100 de ani de la naștere

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Foto: cristianghinea.wordpres.com

Profesorul emerit  Dan Popescu s-a născut la 13 mai 1921, la Piteşti. A urmat studiile liceale la Liceul „Coriolan Brediceanu” din Lugoj şi cele universitare la Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti şi la Academia Pedagogică „Titu Maiorescu”. Şi-a început cariera didactică la Gimnaziul Mixt din Nădrag, de unde s-a transferat la Liceul „Coriolan Brediceanu” Lugoj, unde a predat istoria timp de peste 30 de ani.

Dan Popescu a fost indiscutabil un mare dascăl al Lugojului şi nu numai. Şi-a iubit cu patimă meseria, deopotrivă şi-a iubit elevii. Se bucura ca un adevărat părinte de reuşitele foştilor elevi şi nu contenea a le face cunoscute şi prietenilor săi. Era mândru ca un bănăţean veritabil că a dat generaţii de profesori de istorie şi cercetători şi că foarte mulţi ingineri, medici, economişti, avocaţi au rămas peste ani cu dragoste faţă de istorie, dragoste sădită pe băncile Liceului „Coriolan Brediceanu”. Astăzi, într-o lume în care învăţământul se află într-o profundă criză, iar numărul dascălilor cu vocaţie scade dramatic în favoarea purtătorilor de catalog, Dan Popescu reprezintă şi pentru unii şi pentru alţii un reper de necontestat şi un model demn de urmat.

Dan Popescu nu a fost doar un mare dascăl, ci şi un împătimit al istoriei. A publicat 8 lucrări: Uzina Oţelu Roşu (1796-1971). Studiu monografic, (1971), Marea Mediterană şi Atlanticul, căi de navigaţie maritime care au contribuit la dezvoltarea ţărilor riverane din sudul şi vestul Europei (1992), Ghid turistic Lugoj şi împrejurimi (1993), Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu, contemporaneitate (1994), Mic dicţionar de istorie a românilor (1996), Articole şi studii de istorie (1998), Strămoşii (1999), Cetăţeni de onoare ai municipiului Lugoj (2002) şi sute de articole şi studii.

A conferenţiat în 27 de oraşe din ţară şi a participat la simpozioane, colocvii şi congrese în Bulgaria, Iugoslavia, Cehoslovacia, URSS, Italia, Ungaria, Germania, Grecia şi Spania. A fost preşedinte al filialei Lugoj a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România timp de peste 60 de ani, având o contribuţie decisivă în organizarea tuturor activităţilor desfăşurate la Lugoj şi în alte localităţi din zonă. De aceea, la 3 martie 1964, conducerea Societăţii de Ştiinţe Istorice şi Filologie din România l-a inclus în rândul celor 50 de membri activi ai filialelor propuşi Ministerului Învăţământului să primească titlul de profesor emerit.

Iubea istoria ca nimeni altul, şi de aceea se înflăcăra şi se entuziasma atunci când evoca o personalitate istorică sau un eveniment măreţ din istoria neamului sau cea universală. Rar mi-a fost dat să cunosc un asemenea dascăl care trăia prin istorie şi pentru istorie. Dan Popescu a dat dovadă de o energie ieşită din comun: a fost de-a lungul anilor lector la Facultatea de Istorie şi Geografie din Timişoara, membru titular al Asociaţiei Istoricilor Europeni, membru în Consiliul Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, membru de onoare al Societăţii de Limba Română din Voivodina, membru de onoare al Asociaţiei Absolvenţilor Liceului Teoretic „Coriolan Brediceanu”, membru fondator al Fundaţiei Europene „Drăgan”, membru al Consiliului de  Onoare al Fundaţiei Culturale „Dr. Corneliu Petrassevich” şi demnităţile pot continua. Această activitate de excepţie a fost recompensată cu zeci de premii şi diplome, inclusiv Premiul de Stat şi Diplomă de Onoare pentru întreaga activitate şi Diplomă de Membru de Onoare al SSIR. În anul 1997 a fost desemnat Cetăţean de Onoare al comunei Nădrag, iar în 1998 primeşte acelaşi titlu din partea municipiului Lugoj.

Această scurtă evocare se vrea un modest, dar binemeritat omagiu adus memoriei unui dascăl şi istoric de referinţă cu care lugojenii pot şi trebuie să se mândrească.

prof. dr. Dumitru Tomoni,
vicepreședinte al Societății de Științe Istorice din România

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.