Relaxare pas cu pas sau… PAS relaxare!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Am aflat cu mândrie patriotică, de la președintele Klaus Iohannis, că nu se va mai prelungi starea de urgență, iar din 15 mai va intra în vigoare starea de alertă. Deci, ușurința cu care eu trec dintr-o stare în alta, îmi dă fiori. Ce tare sunt, frate!

Abia aștept ordonanța prin care mă vor obliga să trec și prin cele trei stări de agregare. Vă mai amintiți de ele, nu-i așa? Lichidă, solidă și gazoasă. Mă văd lichid, mă văd solid, dar să mă pici cu ceară și nu-mi pot imagina cum voi arăta eu gazos. Sper să nu put.

Dar să revenim la starea de alertă. Deci, din 15 mai, eu voi fi în această stare. Adică, de alarmă. Mai pe înțelesul tuturor, sunt în pericol, dar ca să fie și mai clar, trebuie șă știm că, de la acea dată, vom fi fiecare pe cont propriu. Adică, scapă cine poate! Ce mai contează asta când vor fi deschise saloanele de coafură, cabinetele stomatologice și muzeele!

Cum o să mai dea năvală nația, la frizerie, la dentist și la coafor… dar la muzeu nu văd înghesuială, numai în cazul în care îl vor expune pe Ion Iliescu împăiat. Ca să nu vă simțiți privați de drepturi cetățenești, vă anunț că această stare de alertă este prevăzută de legislația care clarifică modul în care se acționează în situația unei epidemii, iar noi, clar, suntem încă într-o epidemie de COVID-19.

Situația nu s-a îmbunătățit încă. Trebuie să băgați bine la cap că epidemia nu a trecut și nu suntem într-o normalitate. De fapt, când am fost noi în normalitate? De la Burebista încoace suntem tot într-o tranziție. Și în momentul de față tranzităm de la starea de urgență la cea de alertă.

Câteva lucruri totuși se schimbă. În primul rând, în starea de alertă, putem, în principiu, să ne mișcăm în interiorul localității unde avem treabă, iar când nu avem treabă, ne facem că avem treabă. Știți cum e vorba aceea: dintre toate care îmi plac, cel mai mult îmi place să stau degeaba.

Relaxarea se va face pas cu pas. Un  pas înainte, doi înapoi. Un fel de asfalt-tango. Pasul va fi cam de două săptămâni. Deci, unele măsuri le vom lua începând din 15 mai, dar următorul calup de măsuri de relaxare va veni probabil la începutul lunii iunie, pe urmă la mijlocul lui iunie, și așa mai departe, iar prin noiembrie-decembrie vom avea voie să mergem și la mare.

Dar toate acestea, în condiții speciale de distanțare, adică nevasta la Marea Neagră, soțul la Marea Mediterană și neapărat echipați cu mască și costum de scafandru. De asemenea, când ne deplasăm cu transportul public în comun, soții trebuie să ia tramvaie diferite. Rămâne restricția prin care sunt interzise întâlnirile cu mai mult de 3 persoane. Deci, obligatoriu ménage à trois!

Starea de alertă înseamnă și vigilență sporită. Mare băgare de seamă, ca nu cumva să ne tragă ungurii Ardealul de sub picioare și să ne trezim în aer. Deci, dacă nu respectăm cu sfințenie aceste norme, s-ar putea ca relaxarea pas cu pas să se transforme în… PAS relaxare.

Dan TIMARU

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.