Regimentul 42 Artilerie din Lugoj, la 100 de ani (4)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Ofițerii și subofițerii R.42 Art., Lugoj, 1940 (în mijloc, col. Grigore Steiner, comandant al regimentului)

Acoperirea frontierei. La începutul lunii septembrie 1944, Divizia 19 Infanterie, în compunerea căreia se afla și R.42 Art. din Lugoj, a ocupat un aliniament de apărare de cca 200 km, de la Dunăre până la Bocșa, cu misiunea de a interzice pătrunderea trupelor fasciste germane din Iugoslavia în sudul Banatului.

Luptele din fața Reșiței. La 13 septembrie 1944, trupe germane din Iugoslavia au pătruns pe direcția Reșița și pe malul stâng al Dunării și,  în 3 zile de lupte, au înaintat până aproape de Reșița. Apoi, după încă 2 zile, germanii au înaintat ajungând la 23 km de Băile Herculane. În zonă a sosit o divizie de gardă sovietică, care a trecut la ofensivă, germanii retrăgându-se în Iugoslavia. Ionescu Petru, veteran de război din R. 42 Art.: „N-am putut să-i oprim pe nemți, dar când or venit rușii și au deschis foc cu artileria lor s-o cutremurat pământul, și nemții au rupt-o la fugă spre granița sârbă, iar rușii după ei. Divizia noastră a fost înlocuită de ruși iar pe noi ne-au trimis spre Timișoara, apoi am intrat în Ungaria”.

Trecerea în Ungaria. La 8 octombrie 1944, ultima brazdă a fost eliberată din teritoriul Banatului de sovietici, care apoi au trecut în Ungaria, urmați și de diviziile româ-nești. Divizia 19 I., ajunsă la Tisa,  duce lupte în zona Mindszent, având sprijinul R. 42 Art. La 14 noiembrie, R. 42 Art. sprijină cu success ofensiva infanteriei, care a eliberat trei localități ungare. La 12 decembrie, R. 42 Art. neutralizează rezistențele inamice sprijinind R.95 I. din Caransebeș să elibereze localitatea Isaszeg.

Crăciunul la porțile Budapestei. Colonelul veteran de război M. Constantinescu (fost Cdt. Bt., R. 42 Art., D. 19 I.): „Mă aflam cu bateria în dispozitiv de luptă, într-un sat la porțile capitalei ungare. Într-o casă mai dosnică, i-am dat ordin plutonierului-major al bateriei să procure un brad. Un sublocotenent de rezervă din baterie a pregătit cu soldații un program de colinde. Fetele unguroaice din sat au împodobit foarte frumos bradul. Plt. maj. a adus nu știu de unde un butoi cu 100 l de vin de Tokay, iar o unguroaică bucătăreasă a pregătit mâncăruri din belșug, dintr-o căprioară și un mistreț vânat de noi. S-au cântat colinde românești și ungurești și s-a dansat cu fetele unguroaice. După câteva zile am plecat din sat. Un grup de unguroaice (mame și fiice) s-au îmbrățișat cu soldații mei. Tocmai atunci a trecut comandantul de divizion călare, maiorul Diaconescu, care s-a oprit surprins de ce vedea – Dar ce le-ați făcut măi, de-și iau rămas bun de la voi, ca de la niște rude?! După ce i-am explicat în câteva cuvinte, maiorul mi-a replicat pe un ton laudativ – Bravo! Ați arătat că românul iartă, dar cred că trebuia să le spuneți că românul nici nu uită! Acum, lăsați melancolia, fiindcă la nici 10 km de aici, intrăm iar în luptă”.

Trecerea în Cehoslovacia. În ianuarie 1945, de la Budapesta R. 42 Art. în cadrul diviziei trece în Ceho-slovacia, unde va sprijini infanteria diviziei. În luna martie 1945, Regimentul 42 Artilerie a sprijinit și D. 9 Cv. din Lugoj în zona râului Van.

Desființare. Revenit în țară, R. 42 Art. a fost desființat în anul 1945.

Reînființare. În anul 1950, R. 42 Art. a fost reînființat în garnizoana Șimleul Silvaniei.

Dislocare. În anul 1952, regimentul a primit o nouă numerotare de R. 276 Art., fiind dislocat în garnizoana Timișoara.

Desființare. În anul 1957, R. 276 Art. a fost desființat. Deoarece, nu a mai apărut nici o unitate de artilerie cu aceeași numerotare, continuitatea istorică a regimentului s-a încheiat în anul 1957. Unități de artilerie identice ca dotare în Lugoj: Regimentul 7 Artilerie Grea 1945 – 1947, Regimentul 182 Artilerie 1951 – 1958, Brigada 59 Artilerie 1981 – 2001 și Batalionul (Divizionul) 183 Artilerie 2010 – (după intrarea în NATO, denumirea de divizion a fost înlocuită cu batalion, deoarece, în limba engleză se făcea confuzie între divizion și divizie.

As. Mil. R. R. ”Lt. erou P.Laţcu” Lugoj

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.