Euro a făcut haltă la 4,72 lei

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În perioada analizată, euro s-a consilidat la pragul de 4,72 lei, în timp ce francul elvețian a urcat la maximul ultimelor aproape trei luni.

Cursul euro a atins un maxim de 4,7287 lei, dar la sfârșitul perioadei a coborât la 4,7223 lei, într-o ședință în care deschiderea s-a realizat la 4,727 lei. În partea a doua a zilei, euro a început să scadă, pana la 4,715 lei, pentru ca închiderea să se realizeze la 4,72 lei.

Dolarul american a continuat să piardă teren, după ce Rezerva Federală americană a semnalizat posibilitatea începerii procesului de reducere a dobânzii sale cheie. Media a scăzut de la 4,2241 la 4,1455 lei, la finalul perioadei, când cotațiile au fluctuat între 4,138 și 4,159 lei.

Moneda elvețiană a profitat de statul său de „refugiu” în perioade financiare tulburi, și s-a apreciat până la 1,107 – 1,113 franci/euro, la sfârșitul intervalului, când media a fost stabilită la 4,2507 lei.

Uncia de aur a depășit, după circa șase ani, pragul de 1.400 dolari, beneficiind de creșterea interesului pentru active considerate sigure. La sfârșitul perioadei, preţul gramului de aur a urcat la 187,3571 lei lei, el mai ridicat nivel al ultimilor aproape șapte ani.

Valoarea Indicelui de Referinţă pentru Creditele acordate Consumatorilor (IRRC), a fost stabilită de BNR pentru acest trimestru la 2,36%, pe baza cotațiilor din ultimul trimestru din 2018.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a încheiat perioada la 3,23%, iar cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 3,37%, valori care reprezintă minimul ultimelor două luni şi jumătate.

Indicele ROBOR la nouă luni, calculat în funcție de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, s-a oprit la 3,48%, iar cel la 12 luni la 3,54%.

Războiul comercial dintre SUA și China, scăderea inflației și reducerea numărului de noi locuri de muncă în Statele Unite, ar putea obliga Rezerva Federală americană să înceapă reducerea dobânzii sale cheie, pe care a menținut-o săptămâna aceasta la 2,25 – 2,50%.

Toate aceste au făcut ca euro să crească la sfârșitul perioadei la 1,1399 dolari, maxim care nu a mai fost atins din martie, chiar dacă președintele BCE, Mario Draghi, a afirmat că este posibil ca dobânda-cheie din zona euro să fie redusă din nou, chiar dacă ea este aproape de 0%.

În ciuda faptului că Autoritatea Financial Action Task Force, instituție globală creată pentru combaterea spălării de bani lanivel internațional, a solicitat statelor să înăsprească supravegherea platformelor de tranzacţionare a criptomonedelor, bitcoin a profitat de căderea monedei americane.

Criptomoneda a urcat duminică pe piețele specializate la 10.867 dolari.

Analiza cuprinde perioada 19 – 24 iunie

Radu GEORGESCU

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.