Ratele la credite devin tot mai scumpe

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Evoluția raportului euro/leu a fost una calmă, media stagnând în jurul pragului de 4,66 lei, în condițiile în care piața valutară nu a fost impresionată de schimburile de „amabilități” dintre președintele Iohannis și PSD.

Aprilie s-a încheiat cu o medie a euro de 4,6589 lei. După o creștere la 4,6630 în prima ședință din mai, perioada s-a încheiat la 4,6542 lei, când tranzacțiile s-au realizat între 4,653 și 4,666 lei.

Aprcierea de la sfârșitul intervalului după decizia C.A. al BNR de a majora rata dobânzii sale de politică monetară de la 2,25 la 2,50% pe an. care nu a surprins investitorii, ce se pregătesc să vândă valută pentru a-și majora plasamentele în depozitele bancare în lei.

Tensiunile din economie corelate cu galopul înregistrat de inflație va aduce noi majorări ale dobânzii-cheie. Cele mai optimiste prognoze văd o creștere la 3% iar cele mai pesimiste la 3,5%.

În comunicatul de presă emis după ședința de politică monetară se arată că, „incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei provin în principal din partea preţurilor administrate, a condiţiilor de pe piaţa muncii şi a evoluţiei viitoare a preţului internaţional al petrolului. Relevante sunt şi ritmul creşterii economice şi dinamica inflaţiei în zona euro şi, implicit, conduita politicii monetare a BCE şi a băncilor centrale din regiune”.

Aceste majorări se vor reflectă în creșterea ratelor pe care le vor plăți românii  la creditele contractate, care deja au devenit mai mari odată cu plasarea pe o direcție ascendentă indicilor ROBOR. Ieri, cel la trei luni a stagnat la 2,54%, maxim al ultimilor patru ani iar cel la șase luni a scăzut la 2,63%.

Cursul dolarului american a crescut de la 3,8479 la 3,9026 lei, o medie mai ridicată de 3,9039 lei, fiind înregistrată în 9 ianuarie. Cotațiile de la sfârșitul intervalului au atins un maxim de 3,913 lei.

Moneda elvețiană nu a mai scăzut pe piețele internaționale sub pragul de 1,19 franci/euro, iar media ei a fost stabilită la finalul perioadei la 3,8871 lei, mai jos cu peste 11 bani față de începutul anului.

Perechea euro/dolar a avut o tendință descendentă, coborând de la 1,2140 la 1,1898 dolari, cea mai redusă valoare de la începutul acestui an.

Investitorii sunt siguri că Rezerva Federală americană va majora dobânda sa cheie de cel puțin două ori în acest an, cu posibilitatea unei a treia, după ce șomajul din SUA a atins minimul ultimilor 18 ani de 3,9%.

Indicele compozit calculat de Bloomberg a încheiat perioada la 9.349,87 dolari. Reamintim că bitcoin a scăzut la jumătatea lunii trecute sub pragul de 6.000 dolari după ce în decembrie 2017 a fost atins un maxim de aproape 20.000 de dolari.

Analiza cuprinde perioada 30 aprilie – 7 mai

Radu GEORGESCU

Despre admin 6637 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.