PSD rămâne pe val, urmat de PNL, AUR și USR

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

E vremea sondajelor de opinie. Partidele din coaliție (și nu numai ele) vor să știe pe ce poziție se află în preferințele electoratului și ce mai au de făcut până la viitoarele alegeri. Cum situația de la centru se reflectă oarecum și în provincie, iar alegerile pentru primar în cele peste 50 de localități se apropie, chiar dacă nu au fost anunțate, credem că este interesant de văzut cum se prezintă situația politică la ora actuală.

Ultima cercetare sociologică a Sociopol ne aduce cifrele de sfârșit de toamnă 2022 în ceea ce privește cifrele cu care sunt creditate partidele politice. Schimbări foarte mari nu sunt în ceea ce privește principalele partide, prima poziție revenind, în continuare, PSD 36 %, urmat la distanță destul de mare de PNL 19 %, AUR 14 %, USR 11 %, UDMR 4 % fiind peste linia de demarcație dintre a fi sau a nu fi partid parlamentar.

PSD este singurul partid de la guvernare care reușește să nu fie afectat de către criza economică actuală, datorită focalizării discursive pe teme specifice electoratului său, dar și grație unei prestații de comunicare mai bună decât a celorlalte partide din coaliția guvernamentală. Rămâne în continuare principalul partid din România, cu 36%.

PNL, în schimb, continuă erodarea de la guvernare și e principalul partid din coaliție care încasează emoția critică din societate. Asocierea cu temele publice negative, îndeosebi cu problemele legate de prețurile la energie, începe să ducă PNL sub 19 %. Și asta înainte de venirea propriu-zisă a iernii.

AUR se întoarce înapoi semnificativ la 14 %, după o perioadă de succes marcată de nunta lui George Simion, principalul eveniment mediatic al verii. Nu reușește să valorifice electoral poziția de principal partid de opoziție.

USR continuă erodarea lentă, sub 11 %, dar bine definită. Nici el nu reușește să concretizeze electoral poziția de partid de opoziție, îndeosebi din cauza contraperformanțelor administrative strigătoare la cer a primarilor pe care îi are în urbanul foarte mare.

UDMR este egal cu sine însuși, în jur de 4 %. REPER dă semne de consolidare și mușcă din ce în ce mai vizibil din carnea electorală a USR, apropiindu-se de pragul de 5 %.

Celelalte partide mici, fiecare în parte, nu se apropie nici de pragul de 5%. Dar fiind multe, cumulează o parte din ce în ce mai mare din peisajul politic, însumînd laolaltă 12%.

De remarcat erodarea PMP, ușoara ascensiune a PER, cît și eșecul partidelor de lideri politici plecați de la partidele principale (PMP, Pro România, FD, ALDE, ApP).

Participare la vot scăzută, doar 28 %, specifică momentelor dintre campanii și perioadelor de dezamăgire electorală.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.