PS Ioan Călin Bot va fi înscăunat episcop eparhial

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Arhiepiscopia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș a anunțat că Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan, în calitate de Arhiepiscop Major, după ce a primit consimțământul Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, reunit la Blaj în sesiune ordinară de primăvară în perioada 7-8 iunie 2023, și după ce a informat Sfântul Scaun Apostolic al Romei, l-a transferat pe Preasfinţia Sa Ioan Călin Bot, în prezent Episcop titular de Abritto și Administrator al Eparhiei de Lugoj, în funcția de Episcop Eparhial al Eparhiei de Lugoj.

Înscăunarea noului Episcop Eparhial va avea loc joi, 20 iulie 2023, în Sărbătoarea Sfântului Profet Ilie Tesviteanul.

Preasfinția Sa Ioan Călin Bot s-a născut pe data de 24 iulie 1970 în localitatea Surduc, județul Sălaj, pe teritoriul canonic al Eparhiei de Cluj-Gherla. Între 1991-1995 a studiat Teologia la Institutului Teologic Greco-Catolic „Sf. Ioan Evanghelistul”, afiliat Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde a obținut Licența în Teologie.

Începând cu anul 2003 a frecventat Cursul de Formarea Formatorilor din Seminarii la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, unde în anul 2005 a obținut și Licența în Teologie pastorală. Pe 10 septembrie 1995 a fost hirotonit preot la Tihău, prin punerea mâinilor Preasfinției Sale Vasile Hossu, Episcop eparhial de Oradea. Între anii 1995-2000 a fost Director educativ în cadrul Institutului Teologic Greco-Catolic „Sf. Ioan Evanghelistul”, Cluj-Napoca, iar între 2000-2017 a fost Rector al aceluiași Institut.

Între anii anul 2017-2020 a îndeplinit funcția de Protosincel (Vicar general) al Eparhiei de Cluj-Gherla. Ales de Sinodul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică (16.01.2020) și primind acordul Sfântului Părinte Papa Francisc (22.01.2020), devine Episcop Auxiliar al Eparhiei de Lugoj, fiind hirotonit episcop în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, pe data de 21 iunie 2020. Pe data de 16.03.2023, Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, l-a numit în funcția de Administrator al Eparhiei de Lugoj.

Alina Dana OLAR

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.