PS Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic de Lugoj, este Cetățean de Onoare și al județului Caraș-Severin

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Consiliul Județean Caraș-Severin a decernat, luni, în cadrul unei ceremonii, titlul de „Cetățean de Onoare al județului Caraș-Severin” Preasfințitului Alexandru Mesian, episcopul Eparhiei Române Unite, Greco-Catolice de Lugoj, și ÎPS Timotei Seviciu, ariepiscopul ortodox al Aradului.

Aceeași distincție a fost acordată, post-mortem, episcopului Miron Cristea (fost episcop al Caransebeșului între anii 1910-1919 și primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române) și episcopului martir dr. Valeriu Traian Frențiu (unul dintre ierarhii participanți la Marea Unire de la Alba Iulia, unde a participat ca delegat al Episcopiei Române Unite, Greco-Catolice de Lugoj, pe care a păstorit-o în perioada 1912-1922).

Episcop greco-catolic de Lugoj din 1994, PS Alexandru Mesian a primit numeroase distincții fiind un membru marcant al cultului roman unit, greco-catolic, având raporturi foarte bune cu celelalte culte, în special cu Biserica Ortodoxă Română. Din 1994 este membru al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștine din Roma, precum și responsabil cu ecumenismul în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România, din 1995 este membru al Comisiei Mixte Internaționale de Dialog Teologic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă, din 2005 este președintele Comisiei pentru redactarea Dreptului Particular al Sinodului BRU și președinte al Comisiei Misionar-Ecumenică a BRU. În 2004, preşedintele României i-a acordat Ordinul „Meritul Cultural în grad de Comandor” – Categoria “G” – Culte (2004).

PS Alexandru Mesian mai este „Cetăţean de onoare al Municipiului Lugoj” (distincție acordată în 2005, pentru contribuția adusă climatului de toleranță interconfesională din oraș și pentru afirmarea Epariei Lugojului atât în țară, cât și peste hotare, ca unic „ambasador” al municipiului Lugoj la Vatican), „Cetăţean de onoare al judeţului Timiş” ( titlu primit în 2016 pentru implicarea activă la dezvotarea județului Timiș, pentru diferite acțiuni sociale și caritabile, exercitând un rol activ în dezvoltarea comunității catolice și a întregii spiritualități românești) și „Cetăţean de onoare al municipiului Baia Mare” (distincție conferită, în 2018, în semn de respect și recunoștință pentru meritele aduse comunității băimărene și pentru toată activitatea desfășurată în perioada de restriște pentru Biserica Greco-Catolică).

         Alina OLAR

 

1 comentariu

  1. ASOCIATIA MEDICILOR CATOLICI HUNEDOARA (AMCHd)VA PROPUNE ASTAZI = 13.05.2020 CONSILIULUI JUDETEAN,PRESEDINTELUI SI CONSIILIERILOR JUDETENI; A= CORDARE ** PS.ALEXANDRU MESIAN EPISCOPUL EPARHIEI DIN LUGOJ ***A DISTINC= TIEI DE CETATEAN DE ONOARE AL JUDETULUI HUNEDOARA,UN EPISCOPAT DE 26 ANI IN= JUDETUL NOSTRU CU REALIZARI PERSNALE DEOSEBITE,EXEMPLUL IN MUNICIPIUL DEVA= CONSTRUIREA SI SFINTIREA IN ANUL2002 A UNEI FRUMOASE BISERICI=E2=80=9D DE = FAPT O ADEVARATA CADEDRALE =E2=80=9DGRECO CATOLICE NUMITA DE MONSERIORUL VI= CAR GENERAL EPARHIAL PUNI EMIL ADEVARATUL CTITOR; IMMACULATA
    colonel medic primar Dr. Gheorghe P.Budau
    Emblema de Onoare a Medicinei Militare 2020
    NIHIL SINE DEO

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.