Proprietățile cartușelor de cerneală și ale celor laser

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

In materie de consumabile pentru o imprimanta, cele mai importante consumabile si de altfel si elemente ale acesteia, sunt cartusele, care pot fi de doua feluri: cu cerneala sau cu laser. De la una la alta exista diferente distincte dar si avantaje si dezavantaje pe care acestea le prezinta. In cele din urma insa, alegerea este a utilizatorului.

Cele mai vechi dintre acestea doua si totodata si cele care ofera inca o calitate mai buna in printare, in special in ceea ce priveste printurile color, sunt imprimantele cu jet de cerneala. Aceastea au un principiu foarte simplu de functionare, prin care un capat de scriere ajunca cu particule de cerneala pe hartia de printare, ducand la crearea literelor, cifrelor, simbolurilor. Este un proces usor exoterm si care care poate dura mai mult in functie de cat de multe culori gasim intr-un document, asemeni unei fotografii.

Epoca de succes a imprimantelor cu jet de cerneala a inceput sa apara in prima jumatate a anilor optzeci ai secolului trecut. De atunci imprimantele cu ace, utilizate cel mai frecvent au primit o lovitura puternica sub forma concurentei a unei imprimante cu jet de cerneala HP ThinkJet, prezentata de compania Hewlett-Packard. In general, principiul tiparirii cu cerneala, asa cum am spus mai sus, consta in arderea picaturilor microscopice de cerneala de la capul de imprimare. Inainte sa se intample asa, capul de imprimare trebuie datorita unei pompe speciale umplut cu cerneala.(cartridgov) Ulterior, picaturile de cerneala colorate sunt proiectate pe hartie prin intermediul duzei sub presiune. Majoritatea imprimantelor cu jet de cerneala ies prin amestecarea culorilor CMYKCartridgens (Cyan – azurie, Magenta – Magenta, Yellow – Galbena si Black  – culoarea negra). Alte nuante de culori sunt create prin combinarea acestor culori de baza.

Desi intre timp au aparut imprimantele cu laser, create ca o alternativa ceva mai ieftina dar si mai rapida de a printa documente, mai ales in cadrul multor firme, imprimantele cu jet de cerneala ofera inca o calitate mai inalta a printarilor insa datorita timpilor mai indelungati de asteptare, au fost incetul cu incetul inlocuite in multe cazuri.

Imprimantele cu laser, numite si imprimante cu toner, au la baza principiul electricitatii statice, respectiv aplicarea sarcinii electrice pe un obiect izolat, fenomenul fiind exploatat ca un lipici temporar. Principala componenta a unei astfel de imprimante este fotoreceptorul care este de fapt un tambur rotativ numit si cilindru sau toba si este fabricat dintr-un material extrem de fotoconductiv. Initial tamburul este incarcat negativ pe toata latimea sa, cu ajutorul unui conductor ce este strabatut de curent electric sau a unei role de incarcare.

Potrivit datelor istorice, prima imprimanta laser a fost dezvoltata de inginerul si inventatorul american Gary Starkweather la Xerox PARC in 1971.Acesta  a incercat sa modifice copiatorul aceluiasi brand iar ideea a fost preluata cinci ani mai tarziu de IBM. Xerox a introdus mai apoi primul model comercial in 1977. Primele imprimante laser au ajuns in case si birouri la inceputul anilor 1980. Acestea au fost, evident, scumpe, cu preturi ce au variat in jurul de 3,5 mii de dolari SUA si erau de asemenea si mai grele si mari, cu o greutate chiar mai mare de 32 kg.

Ca si imprimantele cu jet de cerneala, culorile de baza de care este nevoie intr-o imprimanta cu laser pentru realizarea unui print, alb-negru sau color sunt Cyan – azur sau bleo, Magenta – purpuriu, Yellow – Galben si Black  – culoarea neagra. Marea diferenta este aceea ca, spre deosebire de imprimantele cu jet, unde cerneala se poate usca daca nu sunt utilizate in mod constant, tonerul are o durata de viata mai mare.

Cea mai mare asemanare a acestor doua modele este tipul de cartuse ce pot fi gasite pentru ele pe piata, precum la cei de la Cartu Shop: cartuse originale si cartuse compatibile. In timp ce cartusele originale sunt special create de catre producatorul uui model de imprimanta in mod special pentru aceasta si merg utilizate numai la aceasta, cele compatibile sunt create de alti producatori si destinate utilizarii la mai multe modele sau chiar toate modelele de imprimante. Exista atat diferente de calitate si durata de viata cat si de pret intre aceste doua tipuri de cartuse.

Pentru ca la cei de la Cartu Shop gasim cele mai bune cartuse, toner si consumabile pentru imprimante si copiatoare, este totusi mai usor sa alegem ceva de calitate, fie original, fie compatibil. Un cartus bun, asemeni si hartiei utilizate pentru printare, ajuta la prelungirea duratei de viata a unei imprimante si la mentinerea eficientei sale, in special in cazul imprimantelor multifunctionale care pot prelucra volume cu adevarat mari in fiecare zi. Prin eliminarea posibilitatii aparitie de erori sau a defectarii cartuselor, a blocarii hartiei in canalele de printare sau a deponerilor de pe hartia de slaba calitate, mici asemeni prafului dar care s-ar putea depune in cantitati mari in timp, se asigura o functionare mult mai buna a oricarei imprimante.

Marele avantaj al firmelor este ca exista cei ce se ocupa in mod profesional de mentenanta sistemelor lor de printare, lunar sau o data la cateva luni, cand sunt reincarcate cartusele si curtate imprimantele. Pe de alta parte, aceste sarcini pot fi realizate si de catre noi iar cu consumabilele Cartu Shop este foarte usor si sigur si realizam totul in doar cateva minute.

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.