Proiectul Spitalului Nou se pare că este sub semnul întrebării

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Augustin BERCEAN

Marea reușită a administrației Buciu/Blidariu, semnarea contractului pentru construirea unui Spital nou la Lugoj, se pare că este sub semnul întrebării. Deși anunțat din ianuarie 2023, acest proiect bate pasul pe loc, fiind trecut pe o listă a proiectelor care riscă să piardă finanțarea.

Din cele 21 de unități sanitare care ar fi trebuit să înceapă lucrările finanțate de Uniunea Europeană prin PNRR, doar 11 le-au început, la ora actuală. Încă cinci proiecte sunt în faza finală de licitație, ceea ce, chiar dacă timpul este foarte scurt, le oferă șanse de a se încadra în termenul limită impus de Uniunea Europeană, adică luna decembrie 2026.

Pavilionul cel nou care ar trebui construit la Lugoj, promovat ca „Noul Spital” de actuala administrație, se află, din păcate, pe o altă listă împreună cu alte patru proiecte, care au risc mare de nerealizare.

La proiectul lugojean, o primă licitație pentru alegerea constructorului acestui obiectiv s-a încheiat într-un mod total negativ, fapt ce a dus la reluarea licitației. Începută în septembrie 2023 și declarată ca fiind „o prioritate” de către managerul de proiect, Claudiu Buciu, această licitație s-a încheiat abia în februarie 2024 și cu foarte mult scandal.

Una dintre firmele prezente la licitație a contestat decizia comisiei, recurgând la instanța de judecată. Chiar dacă instanța a dat câștig de cauză administrației lugojene, mai mult ca sigur că acest „episod” va duce la o întârziere cu cel puțin 6 luni a începerii proiectului.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, aflat într-o vizită „fulger” la Spitalul lugojean în luna februarie a acestui an a declarat la momentul respectiv că există posibilitatea ca finanțarea proiectului lugojean să fie retrasă:

„Întotdeauna trebuie să respecți procedurile. Eu nu cunosc detalii legate de anularea licitației. (…) Să sperăm că la următoarea rundă de ofertă publică vor veni oameni sau companii care să fie serioase, să poată să îndeplinească cerințele din punct de vedere tehnico-financiar. (…) Dacă proiectele nu pornesc, atunci nu pornesc. Există şi o listă de aşteptare. Sunt şi alte spitale care pot să beneficieze de fonduri din PNRR”, spunea Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Pentru administrația Buciu/Blidariu ar fi un dezastru eșecul acestui proiect. Foarte multe proiecte vitale pentru Lugoj au fost ignorate în toți acești ani de cei care au condus orașul, folosindu-se drept scuză prioritizarea acestui proiect, ce are o finanțare din PNRR de 157 de milioane de euro. Inclusiv la baza justificării păstrării lui Claudiu Buciu în aparatul Primăriei Lugoj în funcția de consilier personal de către primarul interimar Bogdan Blidariu, deși acesta a fost demis din funcția de primar de către Guvernul României în urmă cu 2 ani, a stat tot „prioritizarea” Noului Spital lugojean.

Chiar și începerea, la un moment dat, a lucrărilor la această lucrare nu va garanta și finalizarea ei până la termenul limită. Finanțarea europeană se va opri peste doi ani și jumătate, moment după care lucrările vor trebui achitate din bugetul local. Administrația Buciu/Blidariu mai are două proiecte care au avut același deznodământ, construirea unei Săli de Sport la un liceu din localitate și reabilitarea unei foste Cazarme și transformarea ei într-un Centru Cultural. Ambele proiecte au pierdut finanțările europene și urmează a fi finalizate din banii lugojenilor, ceea ce implică o cheltuială neprevăzută inițial la bugetul local.

Dacă la cele două proiecte sumele care vor trebui achitate din banii lugojenilor pentru a fi finalizate ar putea fi suportate din bugetul local, deoarece nu sunt extrem de mari, pentru proiectul Noului Spital va fi foarte greu. Bugetul local nu poate finanța o asemenea lucrare și va exista riscul ca lucrarea să rămână nefinalizată mulți ani după începerea ei.

P.S. O parte a informațiilor au ca sursă știrea „Doar 11 spitale din cele 21 aflate pe lista Ministerului Sănătății sunt în renovare. Restul riscă să piardă finanțarea” difuzată de Postul de Televiziune „ProTV”, în 9.05.2024.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.