Apel pentru viață: Criza transplanturilor din România devine tot mai gravă!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Criza transplanturilor din România se agravează, iar consecințele sunt devastatoare. Din 2020 până în 2023, nu mai puțin de 426 de persoane au decedat așteptând un transplant care nu a mai venit. Este o realitate crudă care arată eșecul sistemului nostru medical în fața unei situații critice.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a demarat campania „Apel pentru viață” pentru a aduce în atenția publicului și autorităților această situație alarmantă.

Recent, în urma solicitării FACIAS, Agenția Națională de Transplant (ANT) a transmis datele concrete ale situației transplanturilor din România.

Din păcate, cifrele sunt extrem de îngrijorătoare și evidențiază proporțiile crizei sanitare în care ne aflăm. Conform datelor furnizate, în perioada 2020-2023, s-au efectuat doar 1091 de transplanturi, în timp ce numărul persoanelor înscrise pe listele de așteptare a fost aproape triplu, ajungând la 2730.

Concret, unul din trei români este condamnat la moarte, în lipsa unei reforme sanitare.

Plan concret de acțiuni cerut de FACIAS

FACIAS solicită implementarea unor măsuri concrete și urgente din partea Ministerului Sănătății pentru a rezolva această criză.

Este necesar un plan de acțiune clar pentru a îmbunătăți procesul de transplanturi în România.

Ministerul trebuie să ia măsuri eficiente și să aloce resurse adecvate pentru a asigura un flux constant și rapid al procedurilor de transplant. FACIAS solicită:

Asigurarea unui suport adecvat pentru pacienți: Pacienții care au nevoie de transplanturi trebuie să aibă acces la informații și servicii de consiliere, precum și sprijin financiar pentru a acoperi costurile asociate procedurii.

Strategii pentru reducerea timpilor de așteptare: Timpii de așteptare pentru transplanturi trebuie să fie reduși drastic. Ministerul Sănătății trebuie să implementeze strategii eficiente pentru optimizarea procesului de prelevare și transplant, astfel încât fiecare pacient să aibă șansa de a beneficia de un transplant la timp.

Campanii de conștientizare și educație: Donarea de organe este un act de altruism care poate salva vieți. Ministerul Sănătății trebuie să organizeze campanii de conștientizare și educare publică pentru a încuraja donarea de organe și a schimba percepțiile și atitudinile față de acest subiect.

Criza transplanturilor nu mai poate fi ignorată! Guvernul și Ministerul Sănătății trebuie să acționeze și să ia măsuri concrete pentru a salva vieți. FACIAS va continua să lupte pentru drepturile acestor pacienți și să monitorizeze îndeaproape acțiunile Ministerului Sănătății în vederea rezolvării crizei transplanturilor din România.

Biroul de Presă FACIAS

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.