Proiectul cultural „Lugojul creativ” dorește să devină un festival dedicat tinerilor

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Dan TIMARU

Întrucât în Lugoj se organizează destul de puține activități care vizează adolescenții și preocupările lor majore, au apărut proiecte care vin în sprijinul tinerilor. Un astfel de proiect este  cel conceput de Maria-Alexandra Pricop. Astfel, în perioada 13-17 iunie 2022, va avea loc proiectul cultural intitulat Lugojul Creativ, proiect realizat prin finanțarea nerambursabilă alocată de către Primăria Lugoj pentru activități nonprofit de interes local.

Proiectul cuprinde o serie de activi-tăți artistice, grupate în sesiuni de workshop, destinate elevilor și tineri-lor lugojeni cu vârsta între 10-16 ani. Acesta propune să ofere o evadare din mediul digital pe durata a cinci zile. De asemenea, își propune creșterea oportunităților de activități recreative pentru elevii și tinerii din Lugoj, prin dezvoltarea abilităților creative și expresive, încurajarea gândirii libere a acestora. Tinerii sunt așteptați la ateliere de realizare lumânări, ateliere de literatură, modelaj ceramic, pictură, educație civică,  dar și jocuri de societate, activități de grup.

Îndrumătorii preselectați vor fi persoane competente, cu experiență în domeniu, astfel că se așteaptă obținerea unor rezultate palpabile, vizibile. La finalul proiectului, rezultatele cursurilor vor fi expuse publicului lugojean, se vor acorda premii și diplome de participare drept încurajare și apreciere celor implicați.

Toate activitățile vor fi gratuite pentru tinerii lugojeni și așteptăm un număr total de 100 de participanți.

Se vor forma grupe de câte 25 de persoane în funcție de vârstă, iar programul activităților va începe la orele 09:00. Atelierele se vor desfășura zilnic până la orele 14, programul reluându-se după-amiază de la orele 18 pentru jocuri și seară de film.

Din echipa de implementare a pro-iectului fac parte Centrul de Tineret Lugoj, FITT și Asociația Studiul.

Proiectul este finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj cu suma de 51.000 lei.

„Am observat că în Lugoj se organi-zează foarte puține activități ce vizează adolescenții. Am dorit să fac ceva pentru ei. Contează extrem de mult această perioadă din viața lor, astfel că doresc să îi surprind și să le deschid imaginația, să le ofer noi modalități de exprimare și nu în ultimul rând să le ofer șansa de a se reconecta între ei după o perioadă de mult consum online/mass-media. Doresc ca acest proiect să fie reprezentat cu profesionalism și originalitate datorită faptului că trainerii ce vor susține ateliere sunt persoane competente cu experiență în acest domeniu. Printre aceștia amintim de Kikodar (atelierul de ceramică cu o experiență de peste 10 ani în domeniu), Artisanal Pourings (creator local de obiecte luminoase și parfumate), Ștefan Curelici (absolvent al Facultații de Arte din Timișoara, UVT, și premiat în arte vizuale), Mihai Curelici (absolvent al Facultății de Filozofie și Teologie, UVT ).

Până în acest moment, am primit nenumărate apeluri din partea părinților, care și-au exprimat dorința de a-și înscrie copiii la ateliere. La început mi-a fost teamă că poate nu va exista public, însă într-un timp foarte scurt, 85% din locurile disponibile s-au ocupat.  Am dorința de a continua proiectul Lugojul Creativ, transformându-l într-un festival dedicat tinerilor. Prin ei, Lugojul va avea un viitor bun, previzibil!”,

spune Maria-Alexandra Pricop.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.