
Constantin-T. STAN
În urmă cu decenii, într-o fericită perioadă din existența școlii de muzică lugojene (fondată în 1969, slujită cu abnegație, în zorii existenței sale, de Alexandru și Remus TAȘCĂU, manageriată mai apoi, cu devoțiune și profesionalism, de Elisabeta TOTH), câțiva dascăli, animați de neostoite ambiții profesionale puse în slujba comunității, au avut inspirația de a iniția organizarea unui inedit turneu concertistic în Banat, care să cuprindă școli vocaționale (Caraș-Severinul se mândrea, în etapa respectivă, cu existența a patru școli de muzică, la Reșița, Caransebeș, Oravița și Oțelu Roșu – caz unic pe plan național pentru un județ), dar și școli de cultură generală. După popasuri concertistice la Bocșa, Reșița, Oravița și Caransebeș, elevii și profesorii lugojeni au făcut o incursiune în Valea Almăjului, constituindu-se în adevărați soli ai lui Euterpe din orașul muzicii, dăruind celor prezenți în sala festivă a școlii gimnaziale din Bozovici momente de reală desfătare spirituală.
Preluând ca sursă de inspirație proiectul „Pianul călător”, ce-l are ca protagonist pe maestrul Horia MIHAIL, am inițiat, în 2016, un proiect similar, animați de dorința de a transmite copiilor din mediul rural și modestele așezări urbane limitrofe – unde muzica este tratată ca o Cenușăreasă – mesajul marii muzici, dar, având posibilități logistice mai modeste, ne-am limitat la o „pianină călătoare”. Ce-i drept, nu orice fel de instrument, ci o pianină performantă, dar de preț oferit de Rotary Club Lugoj, asociație providențială care încurajează și sprijină constant excelența în varii domenii. Micii artiști lugojeni, încununați cu importante premii la competițiile de profil naționale și internaționale, însoțiți de devotații lor magiștri, au transmis înălțătoarele armonii ale muzicii culte în cele mai diverse toposuri geografice și culturale bănățene: comunele Balinț, Belinț, Birda și orașele Bocșa și Anina.
Anul trecut, școala din Fădimac și-a celebrat centenarul în vitrege condiții restrictive impuse de pandemie. Altfel, artiștii lugojeni ar fi fost cu siguranță prezenți (cu luminoasa aducere-aminte a spectacolului susținut în 2017 și a generoasei primiri din partea amfitrionilor), conferind noi valențe importantului eveniment și contribuind la omagierea unor eminenți dacăli ai locului. În Fădimac s-au născut Solomon LUMINOSU (1853-1880) și Vasile MICULA (1881-1915), profesori la Institutul Pedagogic din Arad, adevărați apostoli ai învățământului românesc bănățean.
Solomon LUMINOSU, dotat cu o frumoasă voce, a urmat, după absolvirea Liceului Real din Timișoara, cursurile Preparandiei arădene, fiind numit, în 1878, de către episcopul Ioan MEȚIANU, institutor de muzică vocală și instrumentală, frecventând însă în paralel și cursurile Conservatorului de Muzică din Arad. Spre sfârșitul vieții a slujit ca diacon la Biserica Catedrală Ortodoxă în citadela de pe Mureș, viitoare capitală politică a Marii Uniri.
Vasile MICULA a manifestat un talent deosebit pentru științele exacte. După finalizarea studiilor liceale la Gimnaziul de Stat din Lugoj, a aprofundat matematica și fizica la Universitatea din Budapesta. Între 1907 și 1911 a funcționat ca profesor de matematică-fizică la Institutul Pedagogic arădean, transferându-se apoi la Școlile Centrale Române din Brașov, unde a predat aceleași discipline. A murit eroic în urma rănilor suferite pe frontul Primului Război Mondial.
Proiectul, rămas în stand-by pe parcursul primelor valuri ale pandemiei, va continua. Propunem factorilor îndrituiți omagierea celor două personalități balințene prin dezvelirea unor plăci memoriale într-o atmosferă spirituală elevată, cu contribuția performanților noștri elevi. Vizăm, totodată, efectuarea unor turnee concertistice la Făget, Buziaș și în câteva dintre comunele și satele limitrofe. Ca primordial deziderat rămâne implicarea în proiecte culturale dedicate tinerilor instituționalizați, deopotrivă adulților afectați de diverse dizabilități și aflați sub tutela unor instituții specializate. Muzica, cu uimitoarele sale virtuți terapeutice (meloterapia se practică cu succes în statele civilizate), certificate de-a lungul timpului, poate alina suferințe fizice și psihice, într-o lume contemporană dezolant de bulversată, alienată de la rosturile sale firești.
Lasă un răspuns