Prințese, regine și dansuri medievale la finalul Taberei Internationale de Ceramică „Happy Darro”

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Tabăra Internațională de Ceramică “Happy Daro” desfășurată la  Clubul Copiilor Lugoj, în perioada 22-31 iulie, a ajuns la final. 76 de participanți, copii și adulți, din Danemarca, Polonia, Serbia, Ungaria și România, au fost prezenți la cea de-a XIII-a ediție a taberei. Nu au lipsit atelierele de modelaj în lut, roata olarului, jocurile și concursurile inspirate din lumea medievală. Scopul final al activităților a fost construirea unui oraș în miniatură, care a ieșit pe măsura așteptărilor.

„După toată analiza noastră, așa, din ultimele momente, cred că este una dintre cele mai frumoase tabere pe care am organizat-o. A fost plină de evenimente. După cum ați văzut, am reușit să finalizăm macheta cetății. Sunt lucruri deosebite, sunt copii minunați, care au pus atâta pasiune în lucrul lor, încât nu pot să spun decât că sunt extrem de mulțumită și încântată. Macheta arată chiar foarte bine. Copiii, cei care vin de ani de zile în tabără, au avut o sarcină foarte importantă și grea, aceea de a realiza conturul cetății, iar ceilalți au făcut tot ce a ținut de ei, căsuțele și toate micile detalii care să dea farmec acestei machete”,

a declarat Simona Berghin, director al Clubului Copiilor Lugoj.

Mica cetate a copiilor a fost apreciată la superlativ și de muzeograful Răzvan Pinca.

Muzeul de Istorie și Etnografie Lugoj a sprijinit buna funcționare a Taberei Internaționale de Ceramică, într-un mod specific, prin organizarea unei vizite la sediul instituției, unde atât copiii cât și cadrele didactice au putut să vadă expozițiile permanente de etnografie și istorie. Tot în cadrul acestei vizite, le-am prezentat tot ce înseamnă ceramică medievală, tot ce înseamnă blazon și steme medievale, le-am arătat cănile, vazele, diferitele forme de cahre de ceramică. Au putut să vadă macheta cetății Lugojului, ceea ce cred eu că i-a inspirat foarte mult atât pe profesori, cât și pe micuți. Drept dovadă, astăzi am putut să vedem o realizare deosebită a cetății medievale a Lugojului, într-un fel aparte, a cetății extinse, așa cum și-au închipuit-o copiii”,

a precizat Răzvan Pinca, muzeograf.

Miercuri, 31 iulie 2019, a avut loc închiderea festivă a taberei și nici ploaia care s-a abătut peste oraș nu a împiedicat ca micuții să se bucure și să încheie plini de entuziasm acest eveniment. Fiecare a primit diplome de participare, iar scenariul ultimei zile, cu dansuri medievale, cu roluri de prințese și regine i-a captivat în totalitate.

Gândul elevilor se îndreaptă acum către ediția de anul viitor. Unii dintre ei chiar au venit cu propuneri de noi teme. În acest an tabăra a fost organizată de Clubul Copiilor Lugoj, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Asociația Smart Kreativ și Primăria Lugoj.

Alina DAMIAN

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.