Primarul, spitalul şi „presarii”

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Predoslovie

Îmi aduc şi vă aduc aminte că un mare om politic, Winston Churchill, a spus că „nimeni nu a câştigat vreodată un război cu presa”. Şi acesta s-a dovedit a fi un mare adevăr sau, mai bine-zis, o axiomă. Lucru care sunt convins că este ştiut şi de primarul nostru, aflat la cel de al treilea mandat.

Cuprins…

de nişte reacţii, poate că până pe undeva explicabile (deşi credeam că ştie că o persoană publică este supusă „palmelor” primite de la oricine şi oricând, fie ea presă, opoziţie, alegători nemulţumiţi sau cârcotaşi), primarul s-a supărat ca şi cowboy-ul (văcarul) pe sat şi acum nişte ani a luat măsura de a întrerupe comunicarea cu presa (şi prin aceasta cu Măria Sa, electorul), sistând conferinţele de presă săptămânale, atât de necesare, măsură ce s-a dovedit a fi una neinspirată.

În acest timp, presa a continuat să-şi facă datoria. Evident că s-au strecurat şi unele inadverdenţe, dar se pare că perioada nefastă a luat sfârşit, odată cu reluarea conferinţelor  de presă.

Sperăm ca prima conferinţă ţinută joi, 8 august 2019, după ani şi ani, să nu fie una singulară, ci să fie un semn(al) de reconciliere, din care toată lumea are numai de câştigat.

Una din problemele atacate a fost aceea a bugetului alocat Spitalului Municipal „Dr. Teodor Andrei”. S-a scris în presă că spitalul lugojean ar fi subfinanţat, lucru neadevărat, demonstrat cu acte în regulă de către cel acuzat.

În anul 2018, Spitalul Municipal a primit un buget pentru materiale de 400.000 lei, iar la rectificare i s-a mai alocat suma de 376.800 lei, deci un total de 776.800 lei, din care au fost folosiţi numai 748.200 lei, rămânând neutilizaţi 28.600 lei.

În acelaşi an, pentru investiţii, a fost alocată suma de 2.945.000 lei, care a avut parte de o rectificare negativă de buget – 80.000 lei; total buget pe 2018, 2.865.000 lei, utilizaţi 954.517, rămaşi neutilizaţi 1.910.483 lei (!?).

Se pare că în anul 2019 se repetă aceeaşi „subfinanţare”:  la materiale, 400.000 lei buget iniţial, rectificare pozitivă 223.210 lei, total buget  623.210 lei, cheltuit tot, rămas 0 lei.

Cu totul altfel stă treaba la capitolul investiţii. Buget iniţial 3.400.000 lei, o primă rectificare pozitivă de 1.000.000 lei pentru tomograf (bani proveniţi din relaţia cu ministerul), total buget investiţii, 4.400.000 lei; deşi suntem deja la jumătatea  lunii august, s-au cheltuit numai 224.951 lei, rămânând neutilizaţi 4.175.049 lei.

Conform unei hotărâri a CL, banii în excedent se pot cheltui numai în cadrul investiţiilor, căci altfel îi ia Statul, a precizat edilul-şef.

Şi „plimbarea” prin hăţişul cifrelor seci a continuat. S-a răspuns şi la acuza că Primăria ar plasa Lugojul într-un top ruşinos al gradului de îndatorare. Bineînţeles că au fost demontate şi aceste acuze, tot cu ajutorul cifrelor, concluzia fiind una limpede. Nu e adevărat!

Gradul de îndatorare a Primăriei nu a fost mai mare de 9,39%, iar aceasta o singură dată. În rest, se mişcă în jurul a 3,7%, în timp ce primăriile din jurul nostru au datorii de 7 ori mai mari ca Lugojul, s-a „făloşit” Boldea (pe bună dreptate). Și discuţiile au continuat… până la…

Final…

C-aşa-i  jurnalistul! Curios, setos, avid de nou, ca un pompier, gata oricând să intervină unde sunt chestiuni arzătoare la ordinea zilei. Şi totul pentru tine, cititorule!

 Mircea ANGHEL

P.S. în atenţia primarului!

A se (re)vedea vorbele lui Churchill şi să nu se uite că presa este cea de a patra putere în stat, câinele de pază al democraţiei. Şi am convingerea că nu „latră” degeaba!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.