Primarul din Lugoj, exemplu de „așa nu!”, la nivel național. Ministrul Culturii îl face de râs

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

„Faima” administrației Buciu, din Lugoj, se duce în toată țara, dar nu în sens pozitiv, titrează editiadetimis.ro. Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, prin intermediul paginii de Facebook, l-a dat exemplu de „așa nu!”. Edilul din Lugoj urmărește să desființeze Galeria de Artă, Școala de Arte „Remus Tașcău”, dar și Serviciul public de administrare a Cinematografului Bela Lugosi.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, atrage atenția că la Lugoj dispar instituțiile de cultură, după instalarea primarului PNL, Claudiu Buciu. Îl atacă dur pe acesta, prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook.

„Primarii liberali, mă rog, unii, au alergie la cultură, în orice formă a sa. După ce primarul Constanței a încercat să lase artiștii plastici fără ateliere (noroc că Partidul Social Democrat a oprit măcelul prin consilierii săi) a venit momentul de glorie al primarului PNL din Lugoj.

Nedemnul edil a pregătit niște hotărâri de CL cu următoarele crime culturale în cuprins: desființarea Serviciului public de administrare a Cinematografului Bela Lugosi, desființarea Galeriei de Artă, desființarea Școlii de Arte Remus Tașcău. Nu știu să existe explicații pentru aberațiile în chestiune. Și nici nu cred că pot exista… Sper că membrii comunităților umilite de astfel de „primari” vor ști ce au de făcut”, a scris Romașcanu.

În replică, primarul Claudiu Buciu a declarat pentru Lugojeanul.ro că ministrul a fost dezinformat de către colegii săi social-democrați din Lugoj, care nu i-au comunicat și faptul că aceste instituții vor continua să funcționeze, sub o altă structură.

„Nu vreau să-i dau un răspuns domnului ministru! Cred că este total dezinformat. Probabil nici nu a deschis și nici nu a citit proiectele de hotărâri, altfel ar fi putut să observe că niciuna din activitățile respective nu dispare. Ele vor funcționa în continuare în cadrul Primăriei Lugoj. Dispar, într-adevăr, unele funcții, ocupate de oameni care au avut alte preocupări, în loc să facă cultură. Poate vă amintiți controlul Curții de Conturi, care a scos la iveală cum se cheltuiau banii lugojenilor pe chefurile și balurile PSD-ului, organizate de aceste structuri. Toți acești oameni își vor pierde posturile. Cultura va fi finanțată de la bugetul local și, după cum s-a văzut deja în acest an, chiar vom aloca sume mai consistente pentru actele și evenimentele culturale de calitate. Cele trei formații artistice, Corul Ion Vidu, Teatrul Traian Grozavescu și Ansamblul Folcloric Lugojana vor putea funcționa în continuare sub umbrela noii structuri înființate”, a declarat primarul.

Într-adevăr, au fost alocate în acest an sume mult mai consistente, dar ne îndoim că pentru „acte și evenimente culturale de calitate”.

Dacă ar fi așa, ar însemna că revista Actualitatea literară nu este nici act, nici eveniment de calitate, de vreme ce i-a fost sistată co-finațarea.

Dar Actualitatea literară va continua să apară, iar asta datorită generozității unor oameni de afaceri, unor oameni cu suflet mare, care știu să prețuiască artele, literatura și cultura.

Sunt oameni care au înțeles că revista Actualitatea literară nu este un proiect care trebuie supus anual evaluării unei comisii alcătuită din persoane din afara culturii, din afara orașului.

  (N. S.)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.