Primăria nu poate cumpăra ruinele de pe insulă. Consiliul local a respins proiectul

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Consilierii locali lugojeni, întruniți luni, 25 iulie, în ședință extraordinară, au respins proiectul privind cumpărarea clădirilor de pe Insula Cotu Mic, de către Primăria Lugoj.

Ca să fie aprobat, proiectul trebuia să primească votul a cel puțin 12 consilieri, dar reprezentanta USR, Daniela Țepeș, și reprezentantul PSD, Iosif Crăciunescu, s-au opus.

De la ședință au lipsit consilierii Marian Costea (PMP), David Paul Sebastian (USR), Ionuț Ștefan Dumitriu (PSD), Vari Lajos Ernestin (USR), fostul viceprimar al orașului, consilierul Cristian Galescu, suspendat pe șase luni din partid.

Noul consilier al PSD, Marius Baboniu, nu a fost încă investit oficial. Înainte de vot, Daniela Țepeș a anunțat că nu consideră oportună achiziția, la acest moment.

„Clădirile aparțin societății Meridian, aflată în insolvență, Meridian este societatea Consiliului local, deci sunt tot ale noastre. Este o investiție de 60.000 de euro, pe care nu o considerăm oportună, în acest moment. Cum Meridian se află în insolvență, Primăria oricum are drept de preemțiune asupra acestor clădiri, pentru că este deținătoarea terenului de sub aceste clădiri”, a spus Țepeș.

Adrian Serendan, viceprimarul Lugojului, a explicat:

„Faptul că Meridian este societatea Consiliului local nu înseamnă automat că și clădirile respective aparțin consiliului. Pot să vă spun că sunt membru în comisia de negociere. Au fost făcute două evaluări, una de către Meridian și una de către Primărie.

La negociere nu s-a acceptat valoare propusă de Meridian și am mers pe valoarea făcută de evaluatorul Primăriei. A trebuit să se întrunească adunarea creditorilor pentru accept, pentru că Meridian nu putea să facă această tranzacție fără această aprobare.

Chiar nu îmi doresc să mergem pe sistemul nu ne vindem țara. Eu vreau ca Primăria să preia aceste imobile, probabil că nu avem de unde să anticipăm oportunitatea. S-ar putea ca la anul să fie mai ieftin, poate va fi mai scump. Eu cred că ceea ce cumpără Primăria e bun luat și sunt investiții de viitor. În acest sens, cred că e bine să facem această achiziție, chiar dacă vă pare suma foarte mare”, a spus Serendan.

Proiectul a fost respins pentru că nu a primit decât 11 voturi pentru. Clădirile de pe Insula din Cotu Mic vor rămâne în proprietatea Meridian 22.

Al doilea proiect respins a fost cel referitor la vânzarea a 13 parcele de teren (majoritatea cu suprafețe între 3.000 și 5.000 de metri pătrați) situate pe strada Timișoarei și aflate în proprietatea privată a municipiului Lugoj.

Explicația pentru acest eșec al administrației locale am găsit-o într-o publicație online, care a titrat fără nicio reținere:

„Profită de faptul că Lugojul nu are primar. PSD și USR blochează insula, dar și investițiile pe strada Timișoarei”.

Am rămas uimit de afirmația că Lugojul nu are primar. Cum adică?, m-am întrebat. Păi Blidariu ce este? Dar consilierul său ce este?

Eu cred că, în momentul de față, Lugojul are doi primari: unul interimar și unul din umbră. Și are și doi viceprimari: unul care a fost (și parcă încă mai este) și unul care vrea să fie, dar nu poate fi.

Mă întreb totuși cum pot profita PSD și USR de situația în care Lugojul n-ar avea primar, și de ce n-ar putea profita de situația în care Lugojul ar avea primar. Chiar mă aflu într-o mare dilemă, vorba lui Andrei Pleșu.

Nicolae SILADE

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.