Un oraș mai mic decât Lugojul va avea un spa cu aquapark de 24 milioane de euro

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Nicolae SILADE

Lugojenii nu mai unde să se răcorească în aceste zile caniculare, pentru că în Lugoj nu au parte nici măcar de un ștrand obișnuit, zona „La Plopi” e plină de bălării, iar ștrandul nou se ruinează de la o zi la alta. Asta în timp ce actuala administrație se preocupă să cumpere cu 60.444 de euro ștrandul-ruină de pe Insula Cotu Mic.

Lugojenii cu bani și mașină merg la ștrandurile din Caransebeș, Timișoara, Arad sau Oradea, iau calea Ungariei sau Austriei, la celebrele spa-uri cu ape termale. Dar cei care nu își permit acest lux îndură canicula și nepăsarea administrației locale.

Iată însă că un oraș mai mic decât Lugojul va avea un spa cu aquapark ca afară, cu o investiție de 24 milioane de euro. Este vorba de Salonta, județul Bihor, un municipiu cu doar 17.735 de locuitori, conform recensământului din 2011, aproape de trei ori mai mic decât Lugojul, a cărui populație este de 40.361 de locuitori, conform aceluiași recensământ.

Aquaparkul din Salonta se va întinde pe 2,8 ha și va avea o suprafață desfășurată de peste 10.000 mp. Capacitatea exterioară va fi de 1.500 de persoane, iar cea interioară de 300 de persoane. Aquaparkul se va numi „Toldi”, numele fiind inspirat de poemul-trilogie scris de Arany János. Chiar arhitectura aquaparkului e inspirată de luptele eroului Toldi cu lupii, dar și de stufărișul din jurul Salontei.

Toldi Miklos este un erou maghiar care a trăit între 1320-1390 și care era renumit datorită forței sale: arunca cu pietre de moară, putea să țină cu o singură mână un car și chiar lupta cu lupii. Clădirea principală a a fost proiectată cu un stuf stilizat în exterior.

Aquapark-ul va avea o zonă SPA, o salină, camere de masaj, piscină cu bar, bazine pentru adulți și copii, bazine de înot și geotermale.

În cadrul aquaparkului va fi construit un turn de tobogane cu silueta Turnului Ciunt, simbolul Salontei. În interior vor fi două tobogane Body Slide, bazin cu valuri, cafenea, restaurant, 1.428 de dulapuri.

Lângă aquapark va fi construită o parcare acoperită cu panouri fotovoltaice. În nota de fundamentare a proiectului se arată:

„Cu privire la necesitatea și oportunitatea construirii unui aquapark, sunt de precizat următoarele aspecte: anual sute de mii de cetățeni români își petrec timpul liber în aquapark-uri și centre wellness din Ungaria, la numai 20/50/100 km distanță de granița celor două țări, vizitând localitățile Debrețin, Ghiula, Mako, Oroshaza.

Aceste orașe sunt pline de români, care cheltuiesc banii în centrele wellness de acolo. În acest context, realizarea aquaparkului din Salonta nu este numai de interes local sau regional, dar este și de interes național. Prin construirea aquaparkului Toldi se vor asigura servicii de recreere pentru un număr rezonabil de cetățeni și, prin serviciile directe și indirecte oferite prin construirea obiectivului, acesta va contribui la întărirea economiei României. De asemenea, prin construirea aquaparkului din Salonta se vor crea o serie de locuri de muncă și, indirect, se vor dezvolta o serie de afaceri în jurul investiției: cazări, restaurante și alte asemenea vor prinde contur în zona aquaparkului”.

România va avea așadar un centru spa de mari dimensiuni precum cele câteva zeci existente deja în Ungaria sau Austria, destinații principale de weekend sau vacanță pentru sute de mii de români din Banat, din Transilvania și chiar de peste Carpați.

Mai putem oare să ne întrebăm: pe când unul la fel și la Lugoj?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.