Primăria a început demersurile pentru cele două sensuri giratorii de pe centură

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Primăria a decis să înceapă demersurile pentru realizarea unui sens giratoriu pe centura orașului la intersecția cu drumul Tapiei. Acest lucru este posibil, susține primarul Buciu, care a declarat că nu mai poate aștepta după consilieri pentru începerea proiectului pe care îl consideră urgent.

„Consilierii s-au opus achiziției unui teren necesar pentru implementarea proiectului. Nu putem aștepta. Necesitatea de a evita pierderea de vieți și fluidizarea traficului este mai mare decât orice în acest moment.

Am avut discuții la Ministerul Transporturilor și am decis să avansăm cu proiectarea, urmând ca apoi să rezolvăm cumva și problema terenului care ne lipsește, pentru că va fi un sens giratoriu cu șapte ieșiri, pentru ca și operatorii economici din zona Traian Vuia – Câmpia Libertății să poată avea acces.

Proiectarea la nivelul DALI va fi finalizată în maxim 2 luni, urmând ca apoi să licităm realizarea proiectului tehnic, obținerea autorizației de construire și execuția lucrărilor, într-o singură procedură de achiziție.

Finanțarea va fi asigurată cel mai probabil printr-un parteneriat cu Guvernul României prin Ministerul Transporturilor. Avem în vedere și celălalt sens giratoriu, de la intersecția străzii Hezerișului cu șoseaua de centură, însă prioritar este cel de la intersecția cu drumul Tapiei”,

a declarat primarul Claudiu Buciu în conferința de presă de miercuri.

În cazul în care finanțarea de la minister nu se va concretiza rapid, primăria este dispusă să asigure finanțarea din bugetul local, astfel încât lucrările să înceapă în această vară.

Primăria a început demersurile prin achiziționarea unui serviciu de proiectare tehnică pentru viitorul sens giratoriu, în valoare de 133.000 de lei.

Despre realizarea sensului giratoriu de la intersecția cu drumul Tapiei, Erwin Floroni, președinte USR filiala Lugoj, are o cu totul altă părere.

„Datorită declarațiilor primarului Claudiu Buciu, care sugerează că grupul consilierilor USR Lugoj ar fi votat împotriva unor demersuri pentru realizarea sensului giratoriu de la intersecția cu drumul Tapiei, vreau să informez lugojenii că NICIODATĂ USR Lugoj nu va vota împotriva unui proiect sau a unei inițiative benefice penntru locuitorii acestui oraș.

Primarul Claudiu Buciu a omis unele informații: în aprilie 2020, CNAIR a fost informat vizavi de necesitatea realizării a 2 sensuri giratorii pe centură – unul la intersecția cu drumul Tapiei, iar celălalt la intersecția cu drumul Hezerișului.

În aprilie 2021, în mandatul fostului ministru de Transporturi Cătălin Drulă, proiectul a fost revitalizat, realizându-se astfel și raportul în care Banca Europeană de Investiții (BEI) va finanța CNAIR cu suma necesară realizării sensurilor giratorii.

În octombrie 2021 reprezentații BEI au analizat proiectele și au semnat acordul prin care Ministerul Finanțelor se va ocupa de realizarea împrumutului.

În momentul de față, se așteaptă demararea procedurilor de licitație publică, iar ulterior se vor realiza și exproprierile.

EXPROPRIERILE VOR FI REALIZATE PRIN HOTĂRÂRE DE GUVERN, CONFORM LEGII 255/2010.

Primăria municipiului Lugoj nu are niciun fel de implicare în realizarea sensurilor giratorii.

Primăria nu a fost somată să cumpere niciun teren din proximitatea centurii pentru realizarea sensurilor giratorii.

Acesta este motivul pentru care consilierii USRPLUS s-au opus achiziționării terenului care vizează sensul giratoriu de la intersecția cu drumul Tapiei!

Este iresponsabil să cheltuiești banii lugojenilor inutil, indiferent de câți bani e vorba.

În ultimele zile, consilierii PNL au început demersurile achiziționării pe cont propriu a terenului respectiv, cățărându-se astfel pe o eventuală victorie la care ei nu vor fi participat cu absolut nimic, întrucât procedura exproprierilor rămâne aceeași, indiferent că este proprietar o singură persoană sau 11.

În momentul de față nu asistăm decât la o scenă de teatru de proastă calitate din partea consilierilor PNL, obiectivul fiind obținerea de capital electoral.

Dacă noi am fi putut contribui cu un vot pozitiv în vederea realizării sensului giratoriu, am fi făcut-o fără să stăm pe gânduri.

Ne-am fi dorit cu toții ca domnul primar și consilierii PNL să fie cu adevărat salvatori, în contextul în care noi am fi greșit.

Din păcate, realitatea ne arată că cei de la PNL Lugoj au început deja campania electorală.

Reamintim faptul că în toamna anului trecut, USR a fost îndepărtat de către Klaus Iohannis de la guvernare.

Echipa cu care Cătălin Drulă a revitalizat proiectele de la ministerul Transporturilor, a fost înlăturată de către noua coaliție guvernamentală PNL-PSD-UDMR.

Astfel, mulți angajați care performau și care demarau proiecte benefice de infrastructură pentru întreaga populație a României, au fost înlăturați (inclusiv cei care au revitalizat și se ocupau direct de proiectul sensurilor giratorii de pe centura Lugojului).

USR Lugoj, prin consilierul Paul David a propus, în cadrul unei ședințe de consiliu, o soluție temporară, care, dacă ar fi fost luată în seamă de către primarul Claudiu Buciu ar fi reușit să stopeze multe accidente din acea zonă.

Dar nu a fost luată în considerare….

Soluția prevedea ca, până la deblocarea proiectului, să fie montate semne cu „obligatoriu la dreapta” pe ambele sensuri de circulație ale celor 2 străzi (Tapiei și Hezerișului), în punctul în care intersectează centura.

Pentru întoarcere s-ar putea folosi sensurile giratorii deja existente (pasajul de pe str.Făgetului și sensul giratoriu de la capătul str. Caransebeșului).

Este o soluție simplă care poate va aduce critici, însă în mod cert protejează și salvează viețile lugojenilor.”,

a scris Erwin Floroni, pe pagina sa de Facebook. (D. G.)

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.