Prețul gazelor se va ieftini cu 20%, dar după o nouă creștere de la 1 august

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul propriu de lucru al prim-ministrului, a declarat că, în următorul an, prețul gazelor se va ieftini cu peste 20%.

El a precizat că premierul Viorica Dăncilă a primit o adresă de la ANRE care constată că din 2013 prețul gazelor a crescut cu 75%.

„Chiar azi am primit o adresă de la președintele ANRE – bineînțeles doamna prim-ministru și spre știință și mie – prin care ni se spune că situația nu e deloc roz. La 1 august urmează o creștere – pentru că așa e legislația – de 4% a prețului la gaze. (…) Două mari companii, n-am să le dau numele, au peste 95% din producția românească și atunci își permit ca un preț de producție de 27 de lei să ajungă la vânzare la 81 de lei, adică un profit de 300%. O parte își ia și statul român, pentru că e acționar în amândouă. De ce? Pentru că așa au înțeles unii manageri că trebuie mers înainte. Mărim prețul, că până la urmă cine-l suportă, e un prost care trebuie să-l plătească, decât să mărim producția și să diversificăm sursele, astfel încât să vindem mai mult, poate chiar și la export, dar la un preț mai mic”, a spus Vâlcov.

Acesta susține că legislația permite Guvernului să intervină pentru a regla prețul gazelor „pentru maxim trei ani”.

„Constatând că din 2013 până azi prețul la gaz a crescut cu 75%, ca urmare a dorinței acestor două entități de a obține profit de 300%, adică câteva miliarde de lei pe an, ANRE s-a sesizat și ne-a trimis această adresă și ne întreabă ce să facem pentru că există lege (…) și legea spune în felul următor: când te afli într-o astfel de situație, poți să intervii ca guvern și pentru maxim trei ani de zile să reglezi prețul astfel încât acesta să poată fi suportat, să fie real plătit de către oameni către companii. Și acest lucru la recomandarea pe care și eu o s-o fac și o s-o susțin – și sunt sigur că în această direcție vom merge – în următorul an de zile prețul gazelor se va ieftini cu peste 20%”, a adăugat Vâlcov.

AL PRESS

Despre admin 6671 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© Toate drepturile rezervate AL LUGOJPRESS 2024 | Actualitatea Online