Poveștile nespuse ale artizanilor lugojeni (I)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Mădălina Mahu

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Dan TIMARU

Există proiecte care pun în valoare mesteșugurile tradiționale și perpetuează tradiția, printre tineri, oferindu-le un context de dezvoltare. Un astfel de proiect este „Artizan Lugojan”, inițiat de Mădălina Mahu și Anca Teslevici.

„Pentru că Lugojul a pierdut din spiritul meșteșugăresc de odinioară, iar lugojenii au puține evenimente educative și culturale din care să aleagă, ne propunem să așezăm sub reflector caracterul meșteșugăresc uitat al orașului și să promovăm breasla artizanilor lugojeni, în același timp ne dorim să oferim noilor generații o perspectivă proaspătă și variante viabile de dezvoltare profesională și să reactivăm spiritul civic al orașului.

Prima etapă a proiectului este identificarea și promovarea artizanilor locali. Prin aceasta ne dorim să readucem la viață meșteșugurile din Lugoj și împrejurimi, să oferim noi perspective și idei de dezvoltare tinerilor lugojeni. A doua etapă a proiectului este deja în desfășurare și presupune vizite cu elevii în atelierele meșterilor. În aceste vizite elevii învață despre viața de artizan / meșteșugar și câteva secrete specifice fiecărui meșter.

De asemenea, a doua etapă presupune și realizarea unor ateliere în Piața Iosif Constantin Drăgan și la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj, deschise tuturor lugojenilor. În cadrul acestor ateliere, lugojenii vor avea ocazia să interacționeze cu meșterii și să își creeze un obiect pe care îl pot lua ca amintire.

Proiectul se va încheia cu un târg al artizanilor, în Piața Iosif Constantin Drăgan, unde sunt invitați toți lugojenii să cunoască artizanii locali și să se bucure de produsele create de aceștia.

Proiectul  Artizan Lugojan este organizat de Asociația de intervenție și regenerare comunitară și finanțat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl Romania  și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara”, ne-au declarat Mădălina Mahu și Anca Teslevici.

Pentru că prima etapă a proiectului Artizan Lugojan este identificarea și promovarea artizanilor locali, Ziarul Actualitatea vă prezintă în acest număr și în numărul viitor câțiva dintre ei:

Zelina Magu

Zelina Magu a locuit în Timișoara și a fost manager în domeniul HR. Pentru că al doilea copil a venit și cu dorința unei vieți mai aproape de natură, a decis împreună cu soțul să se mute în apropierea Lugojului, pentru a crește lavandă. În primăvara anului 2019 au plantat primii butași de lavandă, iar azi îngrijesc 1.300 de tufe.

Mica afacere meșteșugită de Zelina și soțul ei se numește Atelierul cu lavandă Zizi, unde valorifică lavanda crescută chiar de ei. Creează ulei esențial și apă de lavandă, săculeți parfumați, odorizante cu lavandă, săpunuri naturale, ornamente cu lavandă și multe alte produse parfumate.

Zelina Magu își dorește să se implice în comunitate, astfel  că în fiecare an organizează zilele porților deschise „Picnic la buni în lavandă”, unde invită întreaga comunitate, iar parte din câștiguri merg spre cazuri sociale / comunitare. În anul 2021, donațiile au mers către Casa de copii Găvojdia.

Maria-Alexandra Pricop

Maria-Alexandra Pricop este lugojeancă, absolventă a Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, Politehnica Timișoara. Este inginer chimist la bază, însă pasiunea pentru lumânări a descoperit-o în urmă cu 2 ani, chiar la începutul pandemiei. Cum orele de masterat se țineau în mediul online, a avut timp pentru creație.

La început realiza lumânări pentru familie și prieteni, dar apoi, văzând aprecierea celor apropiați, a decis să avanseze în acest domeniu. Brandul creat de Alexandra se numește Artisanal Pourings.

În micul ei atelier creează lumânări parfumate decorative și lumânări naturale din ceară de albine. Modelele pentru lumânările parfumate decorative sunt diverse și variază în funcție de sezon: primăvara folosește pentru decor flori și culori pastel sau vii, iar în sezonul rece predomină culorile clasice de sărbători (roșu, verde, auriu).

Obiectele luminoase realizate din ceară de albine 100% le realizează în special datorită proprietăților benefice ale acestui material. Ceara de albine purifică aerul de particulele de praf, deci îmbunătățește calitatea aerului din încăpere.

Lumânările din ceară de albine sunt benefice somnului, ameliorează simptomele de alergii sezoniere dar și simpto-mele de astm, pentru că această ceară conține particule de polen. Alexandra pune multă pasiune în acest meșteșug care necesită răbdare și muncă.

Își dorește să mențină și să crească mica ei afacere. Alexandra ne spune ca „atunci când achiziționezi un obiect luminos Artisanal Pourings nu doar că susții persoana care realizează obiectul, ci contribui prin a o face să meargă mai departe, oferindu-i încredere”.

Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște” este un par-tener valoros în acest proiect. „Colaborarea cu liceul ne oferă oportunitatea să ajungem la grupul nostru țintă de posibili ucenici și viitori artizani. Din cadrul liceului s-au alăturat demersului Artizan Lugojan două profesoare de instruire practică confecții textile, care au devenit membrii importanți ai echipei”, spune Maria-Alexandra Pricop.

Zina Vîrdaru

Zina Vîrdaru împărtășește cu multă plăcere tinerilor experiența, gândurile și cunoștințele sale. Pe lângă for-marea elevilor este pasionată de frumos, desenează și reali-zează produse vestimentare.  Este o persoană pro-activă, perfecționistă și îi plac provocările, aplică toate aceste cali-tăți atât în lucrul cu elevii cât și în proiectele personale și în cadrul echipei.

Ileana Teslevici

Ileana Teslevici este un membru al comunității ucrai-nene și un artizan desăvârșit. Are o experiență de peste 15 de ani în formarea tinerilor artizani.

Pe lângă formarea noilor generații, lucrează cu dedicație în atelierul său din Lugoj de peste 25 de ani. Ileana Teslevici este croitoreasă de mai bine de 40 ani.

A învățat tainele croitoriei singură, încă din perioada liceului. În micul ei atelier confecționează „bijuterii” vestimentare.

De la piese  realizate după preferințele clienților la creații vestimentare imaginate de ea sau în colaborare cu designerul Corina Mocanu, ambele îi fac la fel de multă plăcere.

Ileana  și-a dorit să insufle frumusețea acestui meșteșug și generațiilor viitoare, astfel că a devenit profesor și mentor pentru elevii de la „Braniște”.

Dumitru Aruncutean

Dumitru Aruncutean a fost pasionat de tâmplărie încă din tinerețe și a urmat o școală tehnică de profil. Traseul profesional l-a purtat în Grecia, pe insula Kos, unde a realizat opere de sculptură și tâmplărie pentru cei mai înstăriți oameni ai Europei.

Dorul de țară l-a determinat să se întoarcă în România și a ales să se stabilească în Lugoj, orașul natal al soției, unde prin talent și determinare și-a format un nume.

În atelierul său, îl găsim lucrând alături de tinerii săi ucenici, pe care îi învață tainele și limbajul lemnului, demonstrând că, prin muncă și disciplină, tinerii lugojeni pot duce mai departe valori meșteșugărești tradiționale și pot întreține un trai decent urmând această chemare.

În prezent Dumitru Aruncutean este un tâmplar ale cărui opere se pot regăsi în întreaga țară. În curând, lucrările sale vor putea fi admirate în locații turistice cu renume, precum Valea Zânelor din Porumbacul de Sus.

(va urma) 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.