Ponturi pentru o călătorie fără amenzi în Bulgaria: dacă nu ai vignetă, plătești taxă compensatorie

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Turiștii români și străini care merg cu mașinile spre destinațiile de vacanță din Bulgaria plătesc la intrarea în țară pentru taxa de drum fix tariful vignetei. Asta, pentru că autoritățile au simplificat procedura și plata nu se mai face la ghișeele de la frontieră, cu cash, ci la automate, doar cu cardul bancar.

În Bulgaria, pentru autoturisme, vigneta pentru o săptămână costă 15 leva, adică aproximativ 7,7 euro sau 36,3 lei, iar pentru weekend – 10 leva, adică aproximativ 5,2 euro sau aproape 25 de lei.

Avantajul noii variante de plată este că, după ce treci de Vama Veche pentru a merge spre destinații de vacanță precum Balcic, Albena, Nisipurile de Aur, Varna, Nessebar sau Sozopol, plătești fix cât costă vigneta.

Înainte, când se plătea la ghișeul de la frontieră, stăteai și la coadă și plăteai și mai mult. Asta pentru că la ghișeu existau propriile conversii valutare, iar echivalentul a 15 leva însemna spre 8 euro. Omul din spatele ghișeului nu avea rest, așa că plata ajungea la 9 sau 10 euro. De cele mai multe ori, primeai rest două leva, adică aproximativ un euro, undeva pe la 5 lei. Dacă veneai pregătit cu bancnotele naționale de acasă, ți se cerea 40 sau 45 de lei. Cu gândul la concediu, mare, la plajă, nu te mai uitai la câțiva lei în plus.

La bancomatele de autotaxare de la frontieră poți selecta limba română pentru a urma pașii necesari plății cu cardul pentru vignetă.

Dezavantajul este că poți găsi coadă la automat și asta înseamnă mult timp pierdut.

Turiștii trebuie să știe și că plata la automate se face doar cu cardul, nu se poate achita cu leva, euro sau lei.

Vigneta se poate plăti și online, pe site-ul site-ului www.bgtoll.bg, care are și versiune în limba română https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica.

Vigneta electronică, introdusă în Bulgaria din 1 ianuarie 2019, poate fi eliberată pe o durată de un an, 3 luni, o lună, o săptămână sau pentru weekend, valabilă de vineri, ora 12.00, până duminică, la ora 23.59.

Vigneta electronică devine valabilă după 5 minute de la efectuarea plății în sistem.

De asemenea, șoferii pot lua vignetă electronică pentru Bulgaria și din marile rețele de benzinării, de la oficiile poștale, din sucursalele EasyPay sau FastPay.

E-vigneta poate fi achiziționată online și prin intermediul aplicației pentru telefoane mobile corespondente BGTOLL și prin intermediul site-ului operatorului de telefonie mobilă A1 www.a1.bg/e-vignette.

Circuli fără vignetă, plătești o taxă de 70 de leva, adică peste 170 de lei

Ar fi bine să nu riscați și să mergeți fără vignetă, pentru că asta înseamnă să plătiți o taxă compensatorie, care pentru autoturisme este de 70 de leva sau 36 de euro, adică aproape 170 de lei.

Taxa compensatorie poate fi achitată la fața locului în momentul controlului, cu card bancar, sau în 14 zile, prin transfer bancar.

Avantajul acestei proceduri este că nu se mai pierde timp cu întocmirea procesului-verbal de constatare a contravenției și șoferul își poate continua călătoria în cel mai scurt timp.

După achitarea taxei compensatorii se eliberează o dovadă de plată, care poate fi prezentată la un eventual control ulterior. Cu această dovadă, șoferul poate circula fără a mai plăti vigneta electronică până la sfârșitul zilei. De a doua zi, trebuie să plătească vigneta electronică, altfel riscă o nouă sancțiune pentru contravenție.

Șoferii care sunt prinși fără vignetă și vor să iasă din Bulgaria trebuie să achite mai întâi taxa compensatorie, în numerar, la ghișeele de la frontieră.

Limitele de viteză în Bulgaria sunt: 50 km/h în localităţi; 90 km/h în afara localităţilor; 140 km/h pe autostrăzi.
(sursa: libertatea.ro)

AL PRESS

Despre admin 6541 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.