
În ultima vreme, a devenit o modă să folosim uleiuri esențiale pentru diferite afecțiuni sau cu diferite întrebuințări, însă câți dintre noi știm să le folosim corect și să le apreciem la adevărata valoare? Ce ar trebui să știm despre uleiurile esențiale înainte de a le folosi? Iată 10 de sfaturi în ceea ce privește uleiurile esențiale și modul de folosire al acestora.
Diluează, diluează și… diluează!
Regula de aur numărul 1: Nu puneți niciodată uleiuri esențiale nediluate pe piele! Acest lucru poate determina sensibilizarea pielii și reacții alergice. Uleiurile esențiale trebuie întotdeauna diluate cu un ulei de purtător (nu cu apă sau cu un alt lichid non-ulei, deoarece cele două nu se vor amesteca). Atunci când amestecați cu un ulei de purtător, optați pentru jojoba sau ulei de nucă de cocos. Evitați uleiul de migdale dulci.
Nu confundați „mai mult” cu „mai bine”
Vânzătorii înceacră deseori să-și vândă marfa cât mai repede utilizându-se de pretextul că uleiurile esențiale sunt sigure deoarece provin din natură. Ce uită să specifice însă este că acești compuși sunt extracte extrem de concentrate, care sunt mult mai active (și potențial periculoase) decât așa cum există în natură. Când se utilizează uleiuri esențiale, doza este critică.
Uleiurile esențiale „adevărate” sunt scumpe
Calitatea contează, iar în cazul uleiurilor esențiale prețul reflectă aproape întotdeauna calitatea. De exemplu, este nevoie de 4536 de kg de petale de trandafir pentru a produce 1 kg de ulei esențial de trandafir. Trebuie să aveți grijă de unde le cumpărați!
Testați puritatea uleiului
Calitatea uleiurilor poate fi testată prin plasarea unei picături pe o hârtie albă. Dacă pe hârtie există un strat de grăsime după 24 de ore, uleiul a fost tăiat cu un ulei de purtător. Dacă este pură, se va evapora.
Alegeți uleiuri esențiale organice
Uleiul organic nu vă va expune pesticidelor și ierbicidelor utilizate în procesul de creștere convențional. Dacă aveți în continuare probleme cu privire la calitatea unui ulei, căutați evaluări independente de laborator ale uleiurilor, după cum se menționează pe etichetă.
Nu vă lăsați impresionați de denumiri pompoase
Dacă vedeți termenii „grad clinic” sau „calitate medicală” pe etichete, este ușor să credeți că obțineți produsul de cea mai bună calitate. Dar aceștia sunt doar termeni de marketing – nu sunt reglementați și nu au nici un sens atunci când vine vorba de evaluarea calității.
Alegeți instrumentele potrivite
Căutați aparate care sunt produse special pentru uleiurile esențiale. Acestea sunt concepute pentru a sparge particulele pentru ca uleiurile vaporizate să fie mai ușor de procesat. Dacă doriți să adăugați uleiuri esențiale la un umidificator, nu puneți picături direct în apă – uleiurile vor sparge părțile interioare din plastic ale umidificatorului și vor începe să transmită în aer plasticul vaporizat.
Oferă-le animalelor de companie șansa de a inspira aer proaspăt
Uleiurile esentiale pot fi greu de inhalat pentru animale de companie. Dacă utilizați un difuzor, asigurați-vă întotdeauna că animalele de companie pot părăsi încăperea dacă au nevoie de aer curat. Toate uleiurile pot fi greu de procesat de pisici, dar sunt sensibile în special la uleiul de mesteacăn, ulei de menta, ulei de scorțișoară, ulei de usturoi, ulei de arbore de ceai și uleiuri de pin și citrice.
Nu ingerați uleiuri esențiale fără îndrumarea unui medic autorizat
Uleiul consumat poate face rău, deci consultați întotdeauna un practician care este certificat în aromoterapia medicală înainte de a consuma un ulei. Chiar și adăugarea unei picături într-un pahar de apă poate fi periculoasă. Uleiul și apa nu se amestecă, astfel că esofagul și căptușeala stomacului vor fi expuse la uleiurile nediluate din apă.
Fiți atenți la expunerea solară
Unele uleiuri esențiale, în special citricele, cresc dramatic riscul de arsură la soare. Deci, nu utilizați aceste uleiuri atunci când vă expuneți la soare!
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns