Peste 3000 de cereri de azil, înregistrate la nivelul C.R.P.C.S.A. Timișoara, în anul 2017

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În cursul anului 2017, polițiștii din cadrul Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Timișoara au gestionat procesarea a peste 3000 de cereri de azil și au soluționat peste 1200 de cereri în etapă administrativă, în 76 de cazuri fiind acordată o formă de protecție din partea statului român.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Timișoara, în cursul anului 2017, au gestionat procesele de înregistrare și procesare a cererilor depuse de străini pentru acordarea protecției din partea statului român și au derulat programe de integrare în societatea românească pentru beneficiarii unei forme de protecție.

Competența teritorială a centrului se întinde pe raza a șase județe, respectiv Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți.

Astfel, în perioada de referință au fost depuse 3164 de cereri de azil, în creștere față de anul trecut, ca urmare a trecerilor frauduloase a frontierelor, cu preponderență în zona de vest a țării. Peste 1900 de persoane care au depus cereri de azil la C.R.P.C.S.A. Timișoara au fost transferați și cazați în celelalte centre din cadrul inspectoratului.

A fost asigurat accesul neîngrădit la procedura de azil și respectat principiul nereturnării, iar toate persoanele care au primit protecție internațională și solicitanții de azil au beneficiat de documente de identitate și, după caz, de documente de călătorie.

Referitor la țara de origine, străinii care au solicitat acordarea unei forme de protecție din partea statului român, provin din state precum Siria, Irak, Pakistan și Afganistan.

Totodată, în ceea ce privește accesul la o nouă procedură de azil, au fost înregistrate 47 de cereri, în ușoară creștere față de anul 2016.

Analiza efectuată a reliefat faptul că, în cursul anului 2017, polițiștii din cadrul C.R.P.C.S.A. Timișoara au soluționat peste 1200 de cereri de protecție internațională în etapă administrativă și, în 76 de cazuri, a fost acordată o formă de protecție. Astfel în cazul a 24 de străini a fost recunoscut statutul de refugiat și pentru 52 a fost acordată protecție subsidiară. Totodată, au fost emise 16  hotărâri prin care s-a constatat încetarea formei de protecție acordate.

Din totalul persoanelor care au dobândit o formă de protecție, în perioada de referință, 27 au urmat programele de integrare derulate sub coordonare Inspectoratului General pentru Imigrări

 

Pe linia procedurii de determinare a statului membru responsabil cu analizarea cererilor de azil depuse de solicitanții de protecție internațională, au fost transmise 417  cereri către alte state membre UE.

Asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil, procesarea cererilor de azil în mod eficient în conformitate cu standardele legale naționale și internaționale, creșterea capacității actorilor relevanți în susținerea procesului de integrare socială a străinilor, precum și implementarea mecanismului de asigurarea a solidarității între statele membre, în cazul unor afluxuri de persoane aflate în nevoie de protecție, rămân acțiunile noastre prioritare.

Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Timișoara

Despre admin 6540 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.