Pensia minimă va fi variabilă, dar nu toată lumea o va primi

Cum se calculează pensia minimă după noua lege

Noul proiect de lege a pensiilor aduce modificări modului în care se calculează pensia minimă. Acum, pensia minimă este de 640 de lei, aceasta fiind majorată de la 520 de lei în urmă cu o lună, adică de la 1 iulie.

Primești pensie în funcție de cât ai cotizat

Noua lege instituie cuantumuri minime pentru pensii, în funcție de vechime. Mai exact, în funcție de numărul de ani în care ai cotizat. Se introduce o perioadă minimă de 15 ani de cotizare. Mai departe, cuantumul minim al pensiei variază în funcție de salariul mediu brut pe țară. În acest moment, salariul minim brut este de 1.900 de lei. Astfel, dacă salariul minim ar urma să fie același în 2021, atunci pensia minimă pentru cei care au cotizat 15 ani ar urma să fie de 855 de lei, echivalentul a 45%.

Unii vor primi mai mult

Pensia minimă se acordă pensionarilor dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei minime.  Există 4 tipuri de pensii conform proiectului: de limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și de urmaș. La acordarea pensiei minime se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri.

Cum e pentru pentru cei cu vechime mai mică de 15 ani ieșiți deja la pensie

În alte cazuri, pensia minimă diferă. Astfel, dacă există deja oameni ieșiți la pensie care au cotizat mai puțin de 15 ani, atunci aceștia au dreptul să aleagă între pensie și indemnizația socială. Dacă au un stagiu de cotizare între 10 și 15 ani, dar au totuși vârsta minimă de pensionare, de 65 de ani la bărbați și 63 la femei, atunci pensia minimă este de 40% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, aferent stagiului minim de cotizare realizat potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a prezentei legi. La acest cuantum se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv.

Pensia minimă de urmaș e 30% din salariul minim brut

De asemenea, beneficiarii de pensie de urmaș au dreptul la pensia minimă calculată în pondere de 30% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare urmaș în parte. La 1.900 de lei salariu brut, 30% ar însemna 570 de lei. Orfanii de ambii părinți primesc 30% din salariul minim brut. Copiii au dreptul la pensie de urmaș până la 16 ani, iar dacă își continuă studiile, au dreptul până la terminarea acestora, dar nu mai departe de vârsta de 26 de ani.

Pensia minimă crește când se majorează salariul minim

Cuantumul pensiei minime se modifică ori de câte ori se modifică salariul minim brut pe țară garantat în plată. Proiectul legii pensiilor este în dezbatere publică, astfel că acesta poate suferi amendamente.
Atenție! Proiectul noii legi a pensiilor NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

AL PRESS

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.