Pe lângă plopii fără soț

>

Dan TIMARU

În urmă cu șase decenii, pe malul Timișului, între piața agroalimentară și autogară, au fost plantați  plopi. Zona a primit numele de „Plopii mici” și, timp de zeci de ani, aici s-au desfășurat toate evenimentele publice ale vremii. Anii au trecut și odată cu ei plopii s-au ridicat falnici, formând o adevărată pădurice. După ce puterea locală post-decembristă a hotărât mutarea festivităților în centrul orașului, zona de agrement s-a deteriorat, de la an la an. Plopii au îmbătrânit, iar furtunile și neglijența autorităților au transformat locul într-o junglă urbană. Imaginea dezolantă a celor câțiva plopi rămași în picioare și grămezile de gunoi risipite pe malul apei spun totul despre gospodarii acestui oraș. Primăria promitea, încă din anul 2011, că se pregătește mutarea evenimentelor publice din centru în zona Plopilor. Nici până astăzi nu s-a întâmplat acest lucru.

„Pot să vă spun doar că, de la anul, zona Plopi va fi modernizată și acolo vor fi organizate evenimentele publice care au creat foarte mult disconfort lugojenilor. Deocamdată nu vă pot da mai multe detalii”,

declara cu ani în urmă primarul Francisc Boldea.

Mai târziu, edilul şef a revenit, afirmând că zona nu aparţine administraţiei locale şi că de curăţenia şi de întreţinerea ei ar trebui să se îngrijească cei de la Apele Române.

„Zona nu aparţine de noi. Tot ce se află între diguri aparţine Apelor Române şi ei trebuie să facă curat şi să întreţină”,

declara primarul Lugojului.

Directorul Apelor Române din Banat, din acea vreme, Titu Bojin, afirma că va cere un raport, după care va dispu-ne măsurile ce vor fi luate pentru amenajarea zonei.

„Cunosc zona despre care se face vorbire, dar nu în detaliu, drept pentru care voi solicita șefei de sistem să întocmească un raport amănunțit, după care voi dispune măsuri în vederea reabilitării zonei. Franți s-a scăpat repede de responsabilități, spunând că zona respectivă aparține de noi. Zona intravilană aparține, de obicei, primăriei. Vom verifica la cadastru. Vă asigur de tot sprijinul nostru în rezolvarea acestei probleme”,

declara în 2017, directorul Apelor Române Banat.

Timpul a trecut dar locul a rămas neatins de mâna gospodarului local. În schimb, oameni iresponsabili continuă să arunce gunoaie în zonă. Mai demult exista o barieră pe dig care stopa trecerea mașinilor. A dispărut, așa cum a dispă-rut și  ghereta Poliției Locale.

Timișul, râul Timiș, acest dar al naturii, încă oferă, cu malurile sale, o zonă minunată de agrement, neexploatată la adevărata ei valoare, dar este total ignorată de auto-ritățile locale, care se spală pe mâini,  afirmând că zona nu se află în parohia lor.

În altă ordine de idei, aceste locuri au o valoare sentimentală deosebită, pentru că ele au fost leagănul copilăriei noastre, ba mai mult, și a celor care conduc acest oraș. Poate că nostalgia acelor vremuri îi va determina pe cei care pot să schimbe lucrurile în bine, să facă ce trebuie să facă. Veniți să le revedeți, pentru că în mod sigur, pe lîngă plopii fără soț, demult nu ați mai trecut!

La „Plopii mici” acum câteva zile

La „Plopii mici” acum câțiva ani


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.