Pe ce au cheltuit partidele politice subvențiile în februarie 2021

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

EFOR continuă să monitorizeze modul în care partidele politice cheltuie fondurile publice, acordate prin subvenții. Primul raport a fost publicat în martie și este disponibil la www.expertforum.ro/cheltuieli-subventii-ian2021.

Reamintim că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a început să publice de luna trecută informații despre modul în care se cheltuie banii din subvenții pentru cele șapte partide care primesc bani în urma rezultatelor de la alegerile locale și parlamentare din 2020.

Pentru anul 2021, suma maximă aprobată prin Legea bugetului este de 162 de milioane, iar partidele primesc lunar sume care pot diferi, conform unui algoritm descris în Legea 334/2006, respectiv în normele de aplicare, Hotărârea 10/2016.

Raportul integral, graficele și datele (în format editabil) pot fi consultate la www.expertforum.ro/cheltuieli-subventii-febr2021.

Iată care sunt cele mai importante concluzii:

  • Suma totală primită în luna februarie este de 19,843,634.81 lei, la fel ca în ianuarie. În luna martie, partidele au primit mai puțin, adică 11.2 milioane de lei.
  • Partidele au cheltuit cam o treime din banii primiți, adică 6.1 milioane lei. Suma este relativ mai mică decât în ianuarie, când au cheltuit 6.8 milioane de lei. Acest fapt ne arată că de fapt partidele primesc mult mai mulți bani decât nevoile financiare reale.
  • Ca și în ianuarie, Pro România a cheltuit de două ori mai mult decât a primit. AUR a cheltuit 8 lei pentru comisioane bancare; ce-i drept, ceva mai mult față de doar 3 lei în prima lună a anului. Recent, AUR a inițiat un proiect legislativ care ar permite partidelor să folosească banii pentru construirea unor așezăminte culturale, medicale sau sociale, în beneficiul public. Considerăm că acest proiect ar depărta scopul subvențiilor de la cel din lege (și, în general, de la standardele și practicile internaționale), întrucât aceste fonduri au obiectivul de a facilita consolidarea partidelor politice. Deși atenția către bunăstarea cetățenilor trebuie să fie un scop primar al partidelor politice, construirea unor astfel de clădiri trebuie să rămână totuși atribuția administrației publice sau a altor entități; de altfel, nu oprește nimic partidele politice să inițieze astfel de proiecte din bani privați (pe care nici nu îi prea mai strâng în afara campaniilor) sau să pună pe agenda publică aceste nevoi. De asemenea, menționăm că AUR ar putea solicita AEP să nu mai transfere acești bani, dacă nu vrea să îi folosească.
  • În rest, USR și PSD au cheltuit aproximativ 36% din bani, PNL și PMP câte un sfert, iar Plus doar 15%. Doar PSD și USR au cheltuit mai mult decât în ianuarie, restul partidelor au avut cheltuieli mai mici.
  • Raportat la total, partidele au cheltuit cei mai mulți bani pe presă și propagandă (ca și în ianuarie), adică 47%, personal (23%), respectiv chirii și utilități (13%). Cheltuielile pentru consultanța politică și sondaje sunt reduse la jumătate comparativ cu ianuarie, ceea ce poate indica faptul că o parte din fondurile de la începutul anului au fost folosite pentru a acoperi cheltuieli de la alegerile parlamentare. PSD și PNL au cheltuit cel mai mult pentru propagandă.

Statistici la nivel de partid:

  • PSD a cheltuit cel mai mult pentru presă și propagandă (63%), adică 1.7 milioane vs. 1.1 milioane de lei în ianuarie. Pentru personal (19%) nu există diferențe semnificative față de ianuarie. Partidul a plătit și 112,854 lei pentru cotizații la organizațiile politice internaționale.
  • PNL a cheltuit 1,1 milioane de lei pentru presă și propagandă (69%) față de 1.4 (60%) în ianuarie. Cheltuielile pentru personal sunt similare, dar cheltuielile pentru consultanță politică sunt de trei ori mai mici. Per ansamblu, cheltuielile PNL au scăzut față de ianuarie cu peste 700 mii de lei, cu aproximativ o treime.
  • USR a cheltuit 52% din bani pentru personal, aproximativ 400 de mii lei, similar cu luna ianuarie. Chiriile și utilitățile au fost mai ieftine ca luna precedentă, însumând 108 mii lei (15%). USR a cheltuit pentru presă și propagandă doar 37,937 lei (5%), mai mult decât în ianuarie (22 mii de lei). USR a plătit 55 de mii lei pentru cotizații la organizații internaționale
  • Pro România a plătit mai mult decât toate celelalte partide pentru chiriile și utilităţile sediilor și de aproape 11 ori mai mult decât PSD, adică 484,928.62 lei (80% din bani). În ianuarie, nu au fost realizate cheltuieli cu acest scop.
  • PMP a cheltuit cea mai mare parte a banilor (77,641 lei), adică 73%, pentru personal.
  • Și Plus a cheltuit cea mai mare parte a banilor pentru personal, adică 63% din fonduri, similar cu ianuarie. A mai cheltuit 35,864.83 lei pentru onorariile avocaților, executorilor și experților (15%), la jumătate față de ianuarie. De altfel, USR și Plus sunt singurele partide care au cheltuit sume ceva mai consistente pe această temă; în rest, doar PSD a dat aproape 1,000 de EUR pentru acest tip de consultanță.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.