Patru beneficii ale transferului de responsabilitate cu privire la deșeuri de ambalaje

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

O problema cu implicatii majore asupra mediului inconjurator este cea legata de gestionarea corecta a deseurilor care, de multe ori, ajung sa fie aruncate in natura si sa creeze grave disfunctii ecosistemelor. O parte importanta dintre aceste deseuri este reprezentata de cele provenite din ambalaje ale producatorilor sau importatorilor. Desi aceste ambalaje sunt realizate din materiale ce ar putea fi refolosite cu usurinta, precum hartia, cartonul, plasticul, aluminiul, lemnul sau otelul, de foarte multe ori acestea ajung la groapa de gunoi, ceea ce presupune pierderi economice si utilizarea de resurse materiale si de energie suplimentare.

Pentru a se evita aceasta situatie, la nivelul Uniunii Europene a fost realizata o legislatie care obliga firmele ce genereaza deseuri din ambalaje sa se asigure ca recicleaza o cantitate minima din acestea, tintele prevazute fiind variabile in functie de deseu si de perioada. Aceasta obligatie poate genera probleme firmelor, insa solutia facila este reprezentata de apelarea la o firma de transfer al responsabilitatii, cum ar fi Ecosynergy.ro, organizatie de tip OIREP, care preia in intregime toate obligatiile cu privire la documentatie si la atingerea tintelor prevazute.

Iata care sunt cele patru beneficii ale transferului de responsabilitate cu privire la deseurile de ambalaje!

  1. Un beneficiu clar al firmelor ce apeleaza la transferul de responsabilitate cu privire la ambalaje este legat de optimizarea costurilor. Este adevarat ca un astfel de contract presupune o cheltuiala suplimentara, insa prin delegarea tuturor responsabilitatilor catre firma specializata se elibereaza personal ce poate sa lucreze in spatiul productiv si sa aduca plus valoare companiei. Mai mult decat atat, personalul firmelor de tip OIREP este calificat si dispune de toate resursele necesare pentru realizarea conformitatii legislative.
  2. Prin transferul de responsabilitate se obtine garantia reciclarii unor cantitati de ambalaje, fiind garantata atingerea nivelului limita precizat in legislatie. Reciclarea ambalajelor este parte a economiei circulare, intreaga societate avand de beneficiat de pe urma realizarii acestui demers. Pe de o parte, cantitatea de deseuri ajunsa la gropile de gunoi este limitata, pe de alta parte, cantitati semnificative de hartie, lemn, aluminiu, plastic sau otel ajung din nou in ciclul economic.
  3. Al treilea beneficiu este legat de completarea corecta si la timp a documentatiei ce trebuie sa fie realizata de catre firmele generatoare de ambalaje, fie din productie proprie, fie ca urmare a importului. Trebuie stiut faptul ca dosarele de mediu nu pot fi depuse decat in momentul in care sunt complete si corecte. In acest mod nu vor exista intarzieri, ceea ce garanteaza o relatie corespunzatoare cu agentiile de mediu din Romania.
  4. Firmele care ating limitele prevazute cu privire la reciclarea ambalajelor au o pozitie avantajoasa in ochii consumatorilor, foarte multi dintre ei fiind din ce in ce mai interesati de protejarea mediului inconjurator si de dezvoltarea unei economii ce se bazeaza pe utilizarea cat mai eficienta a tuturor resurselor.

In concluzie, antreprenorii care genereaza ambalaje in urma activitatii lor ar trebui sa apeleze fara intarziere la serviciile unei firme de transfer de responsabilitate pentru a se bucura de avantajele multiple, ce pot fi obtinute in acest fel.

Sursa foto:
pixabay.com

Despre admin 6703 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.