Partide politice românești în interbelic (14) Țărăniștii, în 1922, după pierderea alegerilor. Rechizitoriul lui Ion Mihalache

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

„Alegerile acestea au fost mai grozave ca ocupația germană.”
„Bolșevicii sunt liberalii.”
„Liste cu morți care au venit să voteze. Votarea cu buletine false.”
„Numai acei care sunt în partidul liberal au dreptul să fie patrioți.”

Vorbește dl I. Mihalache, care declară că nu vorbește pentru majorități, ci pentru istorie, ca să rămână o dovadă în istorie a activității liberalilor în actualele alegeri. Arată că sătenii, pierzându-și încrederea în factorii conducători, întrebau când vor veni francezii să facă alegeri libere, deoarece aceste alegeri au fost mai grozave ca ocupația germană. „Nici sub nemți nu am pățit-o mai rău decât sub liberali”, spuneau țăranii.

Ne învinuiți de anarhie și ați pornit pe această temă ce ați inventat-o singuri în războiul împotriva noastră. Ați selecționat împotriva noastră nu numai aparatul administrativ, ci tot ceea ce reprezintă o autoritate în țară. Ați aservit armata și magistratura politicii liberale. Între țărăniști și bolșevici sunt două garduri, nu unul. Țărăniștii sunt individualiști și nu pot avea nici cea mai mică legătură cu bolșevicii.

Să vă spun eu cine sunt bolșevicii. Sunt liberalii, care, în fiecare sat, au tocmit câte patru sau cinci derbedei care comandau jandarmeriei, administratorilor de plasă, magistratului și își făceau de cap când erau lăsați liberi de clubul liberal. Ați fi produs bolșevismul alb, după cum spunea dl Iorga, și după el vine bolșevismul roșu. Să ne ferească Dumnezeu să ajungem astfel de zile pe care vor să le pregătească liberalii.

Dl Mihalache arată apoi că, în zilele de alegeri, ofițeri în uniformă făceau propagandă și dădeau ordine soldaților să-i aducă pe țărani între baionete, ca să voteze crucea. D-sa arată cum s-a votat la Muscel, enumeră listele morților care au venit să voteze și ei, precum și votarea cu buletine false. Fraudele comise în Muscel s-au făcut, desigur, în numele „patriotismului”, și prin urmare numai acei care sunt în partidul liberal au dreptul să fie „patrioți”. Cât privește idealul de ordine și al libertății, e vorba de întoarcerea la rotativă, pentru a nu fi decât două partide politice. Această rotativă și-a dat roadele: ea a însemnat falsificarea legii constituționale. Noi avem azi nevoie de un partid care să exprime jocul liber al forțelor sociale. („Gazeta Transilvaniei”, Brașov, LXXXV, 1922, 3)

A consemnat:

Constantin-T. STAN

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.