Păreri diferite despre Ruga din acest an

Nicolae SILADE 

Despre Ruga Lugojeană din acest an unii spun că a fost cu totul deosebită, alții sunt de părere că autoritățile nu s-au ținut de cuvânt în ceea ce privește mutarea evenimentelor din centrul orașului. Sunt însă destui și cei care au văzut și părțile mai puțin bune ale ei, iar printre aceștia se numără nimeni altul decât fostul primar Claudiu Buciu, actualmente consilier al primarului interimar Bogdan Blidariu, care a declarat că asistența record a surprins organizatorii.

„Asistența a fost una care a depășit total așteptările celor care au pus umărul la organizarea evenimentului”, a declarat Claudiu Buciu pentru LugojInfo.ro.

Buciu susține că a văzut și părțile în care organizatorii au fost depășiți: lipsa unor ecrane gigant care să transmită în timp real imagini de pe scenă, numărul mic de comercianți, dar și numărul mic de locuri de divertisment din preajma evenimentului.

Buciu a dat asigurări (în ce calitate?) că toate problemele pe care le-a constatat și care i-au fost aduse la cunoștință vor fi remediate (de către cine?) la următoarele evenimente.

Pe timpul celor două zile, spune Buciu, zeci de lugojeni au reclamat faptul că au fost nevoiți să stea minute bune la rând pentru a cumpăra produse de la standurile din zonă, că amplasarea scenei a fost contestată de mai mulți lugojeni, organizatorii susținând că au fost nevoiți să recurgă la acea locație deoarece reprezentanții bisericii au interzis amplasarea acesteia la câțiva metri de lăcășul de cult, pe terenul care le aparține.

Mutarea scenei s-a făcut în ultimul moment, organizatorii neluând în calcul poziția ecranelor, astfel că mulți dintre cei prezenți la spectacole nu au putut vedea mare lucru, mai spune Buciu, care, credem noi, n-ar fi văzut aceste aspecte dacă ar fi fost primar.

Dar mai sunt și lugojeni care au criticat de-a dreptul evenimentul, iar printre aceștia se numără și Ion Teca, motivul invocat de domnia sa fiind faptul că „ruga, prin definiție, reprezintă mulțumirea noastră adusă lui Dumnezeu, iar momentul este unul propice pentru a reclădi  noianul tuturor valorilor tradiționale care ne reprezintă și ne caracterizează, pentru dăinuirea și trăinicia acestora în timp”.

Dar iată părerea dlui Teca despre eveniment, părere care reprezintă concluziile mai multor lugojeni, nemulțumiți de organizare:

„Organizatorii unui eveniment public, mai ales unde banii cetățeanului stau la baza finanțării, trebuie să țină cont de ideile cetățenilor, pentru a performa în organizările ulterioare. Anul acesta s-a văzut, prin participarea numeroasă, că organizarea evenimentului a fost una de bun augur, și e bine că a avut loc în centru, dar spațiul a fost unul prea mic, pentru satisfacerea tuturor cerințelor celor prezenți.

Lumea nu a ieșit neapărat pentru „Visele lu’ Carlor’s”, cum au zis unii, ci pentru a participa la bucuria tuturor de ziua rugii lor. Foarte mulți ar fi vrut să stea la o masă, să simtă cu adevărat spiritul rugii, însă au renunțat, pentru că s-a așteptat peste jumătate de oră pentru a intra în posesia celor „mici”. Niște prieteni au trebuit să meargă în zona Unic, pentru hamburgeri, în loc de  mici. Concluzia este că mese au fost, cerere a fost, dar foarte mică a fost oferta.

Aceeași problemă ca la „Jazz”, sunt prea puține firme de profil. Doar una singură pentru mici și grătare. Ca să nu mai spun că erau și arse. De asemenea, foarte multă cerere pentru distracția mecanică: mașinuțe, trenulețe, crazy horse etc. Toate ca toate! Dar dacă, în urma servirii unei beri și a unei turte dulci, trebuia să te duci unde se duce și împăratul, era bai mare… departe, frate, departe… și foarte puține toalete, la mulțimea prezentă.

Personal, consider că activitățile dedicate acestui frumos eveniment, trebuie, clar, separate în, pe de-o parte, aspecte care să aparțină tradiției și specificității locale, iar pe de altă parte, în aspectele care țin de comercial și distracții, prin satisfacerea cererii, corespunzător așteptărilor de participare. În ceea ce privește aspectul de tradiție, nu numai prin muzica din a doua seară se punctează tradiția.

Sunt foarte multe posibilități prin care se poate reprezenta specificul zonei, prin instituții culturale de profil,  persoane dedicate, pro bono, care simt, vibrează și se manifestă în bucuria apartenenței la comunitate.

Dar ce să faci când instituția de profil a urbei, Casa de Cultură, a fost desființată? Te mulțumești cu un moment prezentat, din respect pentru lugojeni, de către cea mai apreciată echipă de profesioniști ai dansului popular tradițional, Ana Lugojana. Și ei, tot o entitate disponibilizată a fostei case de cultură…

În concluzie, ruga a fost binevenită, dar i s-a dat un aspect prea comercial, de „bisnis” și distracție. Să nu mai aducem în discuție gazonul din giratoriu, spațiile adiacente și zona verde din parc, în care unii și-au băgat, la propriu, picioarele. Plus cele patru zile de blocare a zonei. Cam mult!

Dar să nu uităm de bani: componenta de tradiție trebuie asumată de primărie și se poate realiza prin casa de cultură, dar la noi este doar un vis, iar componenta de marke-ting și comercial se poate realiza printr-o firmă, din care primăria ar putea câștiga frumușel. Am întrebat întâmplător un domn care vindea ceva la doză, în parc, cât i-au luat pentru a fi prezent și mi-a răspuns că lui nimic, pentru că e organizator, dar el a luat de la cei cu alimentația câte 1.000 lei sau 2.000 lei… „Păi și primăria?” Nu știa alte detalii.

Pentru a demonstra că nu are nimic de ascuns referitor la banul public, primăria ar trebui să prezinte pe larg toate detaliile privind planificarea, organizarea și desfășurarea acestui eveniment. Totul a fost lăsat la voia întâmplării de către Asociația Lumea Voluntarilor? A încasat taxe ca urmare a prestării activităților economice? Atunci de ce a fost finanțată cu 191.250 lei? Care a fost implicarea primăriei în această manifestare de suflet? A ținut ea cont, în vreun fel, de tradiție? Sau, poate, acest aspect trebuie radiat, în virtutea obișnuinței?”, se întreabă Ion Teca.


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.