Dan TIMARU
Curtea și grădina sunt locurile unde ne găsim liniștea, savurând parfumul florilor, umbra copacilor, răcoarea aerului și prospețimea dimineților. Pentru amenajarea unui astfel de colț de rai trebuie să apelezi la profesioniști, pentru că numai dragostea pentru flori și plante ornamentale nu este suficientă.
Ghivecele cu flori și piticii ascunși prin iarbă s-au cam demodat. Sunt alte vremuri, cu alte gusturi estetice, chiar și în amenajarea curților și a grădinilor. De o bună bucată de timp, lucrurile s-au mai schimbat și în mentalitatea colectivă. Acum încercăm să aducem un plus de rafinament în grădinile caselor noastre.
Chiar dacă am păstrat grădina de legume sau dacă mai avem măcar câțiva pomi fructiferi, florile și plantele ornamentale trebuie să fie prezente cel puțin în curtea dinspre stradă. Nu avem prea multe cunoștințe în amenajări peisagistice. Mulți dintre noi suntem doar a treia generație încălțată.
N-am avut aristocrați în familie precum în alte țări, așa că avem nevoie de specialiști în amenajările peisagistice. Un astfel de specialist este Ionel Sfiraț, patronul firmei S.C. Siam Product S.R.L Coștei.
Domnule Ionel Sfiraț, spuneți-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră.
Sunt de profesie inginer silvic. Am făcut facultatea la Brașov, pe vremea când se învăța carte și nu se primeau diplome pe bandă rulantă ca în zilele noastre. Îmi aduc aminte că am concurat 49 de candidați pe un loc, ceea ce spune totul despre pregătirea profesională a generației mele.
Dragostea pentru natură m-a atras spre această meserie. Copilăria mi-am petrecut-o la Hitiaș, lângă Buziaș. Bunicii mei din partea ambilor părinți au fost oameni înstăriți. Erau cei mai bogați din zonă. Mergeam cu vacile și oile la păscut, luând cu mine și câteva cărți. Mi-a plăcut școala.
Am urmat liceul silvic la Timișoara iar după terminarea facultății am fost repartizat la Institutul de Cercetări Silvice Banat. La 29 de ani am ajuns șef de ocol silvic, cel mai tânăr șef din istoria acestei instituții.
Prin 2010 am plecat din sistem și am intrat în învațământ la Liceul Silvic de la Timișoara, acolo unde cu ani în urmă studiasem și eu. Am predat o vreme, dar nu am rezistat mult timp.
Elevii nu mai aveau respectul față de dascăl și nici aplecarea spre carte. M-am privatizat și am creat firma SC Siam Product SRL din Coștei, mai exact pe DN6 Timisoara – Lugoj, la km 51. Firma are o vechime de 18 ani.
În afară de plante ornamentale și arbuști, am înțeles că acordați și asistență de specialitate clienților.
Da, de multe ori omul nu prea știe ce vrea și atunci apelează la sfaturile noastre. Ajunge să își dea seama că o grădină instant nu este soluția bună. Uneori se învață din propriile greșeli. Pentru o grădină, avem nevoie de timp pentru a o îngriji… și de bani, uneori de mulți bani. Adevărul este că pentru o grădină, fie ea și de flori, trebuie să avem răbdare, trebuie să alocăm timp, bani și multă dragoste. O grădină este mereu altfel, se transformă de la anotimp la anotimp, de la an la an. Îmbătrânim cu ea și o lăsăm moștenire mai departe, într-o amenajare peisagistică ce poate va fi model pentru urmașii noștri.
Vă rog să descrieți activitatea firmei dumneavoastră.
SC Siam Product SRL Coștei produce și comercializează plante ornamentale, amenajează spații verzi și oferă con-sultanță pentru amenajarea spațiilor verzi. Oferă spre vânzare puieți de arbuști și arbori ornamentali din peste 600 de specii, de diverse dimensiuni în containere sau cu rădăcină în balot. Avem peste 18 ani de experiență în domeniu. Pentru informatii despre stocul disponibil de plante, comenzi sau alte curiozități, cei interesați pot să ne contacteze online la contact@siamproduct.ro sau la telefoanele: 0745377621/ 0746260693 / 0751182750.
Dar să continui lista produselor pe care le putem oferi celor interesați:
Avem Thuja Smaragd de la 0.5 – 4 m crescută și adaptată la condițiile din Banat; Gard viu veșnic verde; plante în container de 95 l – diverse specii ca: Tei Americani, Cireși Americani și Japonezi, Arțari Roșii și Argintii, Castani comestibili, Koelreuteria, Stejar Roșu, Platani și altele, cu dimensiuni de la 2.5 m la 7-8m. Oferim brazi la ghiveci. Picea pungens glauca container h 1.5 m-4 m, Abies nordmaniana container sau balot h. 3 m-7 m, Picea hopsi container h 1.5-3m, Abiens concolor cefalonia container h1,5m, Thuja Smaragd diferite dimensiuni,Thuja Henesis diferite dimensiuni, Pinus Nigra, Magnolia diferite specii (Kobus, Grandiflora)
Plus multe alte specii de arbori și arbusti ornamentali la cele mai bune prețuri și de calitate!
Despre prețuri ce ne puteți spune?
Siam Product are oferte promoționale la următoarele plante: Pinus Nigra 1.5-2 m la 150 de lei, Robinna Pseusacacia de 4-5 m la 75 de lei, Castania Sativa de 2.5 m, la 200 de lei, Thuja Smaragd >1 m la 60 de lei, Thuja Smaragd Sieboldi de 1.5 – 2 m, la 120-150 de lei, Sorbus Aucuparia de 2.5 – 3 m, la 200 de lei…
Spuneați că asigurați și consultanță de specialitate. Vă rog să explicați cititorilor Ziarului Actualitatea etapele realizării unui proiect.
În principiu, este vorba despre deplasarea la domiciliul clientului, identificarea spațiului ce urmează să fie amenajat/reamenajat sau retușat. Bineînțeles că au loc discuții preliminare cu clientul, stabilirea principalelor aspecte ce trebuie realizate. Apoi urmează expunerea orală a unei schițe de proiect, respectând dimensiunile exacte ale spațiului ce urmează a fi amenajat/reamenajat sau retușat, recoltarea de probe din sol pentru analiză – stabilirea ph-ului, culegerea de informații referitoare la vecinătatea terenului, realizarea proiectului preliminar.
ETAPA a II-a
Deplasarea mea la domiciliu clientului; Prezentarea principalelor capitole ale proiectului preliminar; Peisajul dur; Forma și structura spațiului – Peisajul blând; Alegerea plantelor și culorilor acestora; Sistemul de irigații; Aspectul și calitățile estetice; Sistemul de drenaj; Sistemul de lumini; Discuții cu clientul despre modificarea (dacă este cazul) capitolelor proiectului preliminar.
ETAPA a III-a
Semnarea contractului final de realizare a proiectului, care va cuprinde, în mod obligatoriu, următoarele:
Realizarea unui deviz al costurilor estimative; Imaginea finală a spațiului; Schema de înflorire a plantelor; Costuri de exploatare; Schema de irigație; Schema de iluminare; Instrucțiuni pentru întreținerea plantelor și, bineînțeles, prezentarea costurilor finale de proiect.
Am prezentat aceste date pur tehnice pentru informarea cumpărătorilor. Rolul nostru este de a educa clientul și de a-l informa, indiferent dacă face sau nu afaceri cu noi.
Care sunt problemele cu care vă confruntați în activitatea dumneavoastră?
Cea mai mare problemă și, desigur, cea mai gravă este lipsa forței de muncă. Nu pot contracta lucrări mari din această cauză. Personalul este insuficient și, de multe ori, neserios. Materialul săditor îl aduc din Ungaria, Cehia, Slovacia. Am executat lucrări în țară, dar la Lugoj, în administrația Boldea, nu am plantat oficial niciun pom. Nu am avut acces. Era un sistem mafiot, închis. Totul era cu dedicație. Vreau să vă spun că am umblat mult prin lume și sunt convins că malurile Timișului ar putea fi amenajate, precum ale Senei, la Paris. Lugojul este orașul meu de suflet și aș putea face multe pentru el. Am știința și putința unei astfel de lucrări. Copilul ăsta care a ajuns primar, Claudiu Buciu, mi se pare că va face ceva pentru Lugoj. Asta este convingerea mea. Are tot sprijinul meu dacă mi-l va cere.
Chiar dacă sunt silvicultor, vreau să vă spun că am atestat de proiectare a spațiilor verzi. Suntem cam opt pe țară cu această specializare și atestare. Iubesc natura, când văd o floare, sufletul meu tresare. Sunt o fire poetică și asta m-a îndemnat să scriu și versuri. Am deja câteva volume publicate. Nu este ceva nefiresc, pentru că meseria mea este în sine o poezie, iar plantele, în viața mea, sunt paradisul existenței mele pe acest pământ!
Lasă un răspuns