Pandemia în România se apropie de final. Cel mai mare epidemiolog român anunță data când „ar trebui ridicată carantina”

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Geza Molnar, considerat cel mai mare epidemiolog al României, consideră că pandemia în România este în platou şi evoluează în dinţi de fierăstrău, adică numărul de cazuri noi fluctuează de la o zi la alta, fără creşteri bruşte. Geza a anunțat și o dată la care ar putea fi ridicate restricțiile.

Potrivit presei centrale, Geza Molnar afirmă că deși numărul de cazuri ar putea să mai crească după sărbători, este convins că virusul va dispărea încet şi de la sine în următoarele săptămâni.

Epidemiologul susţine că noul coronavirus va reveni și în sezonul următor, dar nu va mai avea aceeaşi putere şi nici nu se va mai transmite aşa de uşor. SARS-CoV-2 va apărea și în următorii ani, la fel ca virusul gripal.

Geza a anticipat și o relaxare a măsurilor de distanţare socială: „În 5 – 10 mai ar trebui ridicată carantina, fără discuţie”.

Acesta a spus însă că va trebui să fim atenți la focarele familiale sau la cele din diferite zone din ţară (n.r. – Suceava, Arad, Hunedoara etc.), pentru că acestea vor continua să existe și „vor fi o mare problemă”.

Epidemiologul are un mesaj optimist. „Coronavirus este tot o viroză, tot respiratorie. Un ciclu epidemic pe orice teritoriu, trece în şase-opt săptămâni. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în China. A fost un număr mare de cazuri, după care lucrurile s-au liniştit. A trecut în Europa, Italia, Spania şi acolo a existat un număr mare de cazuri, apoi a început să coboare”, a declarat Geza Molnar pentru Mediafax.

Potrivit specialiştilor, virusul se plimbă de pe un teritoriu pe altul, îmbolnăveşte o parte a populaţiei, trăieşte câteva săptămâni, apoi trece pe un alt teritoriu.

„Virusul nu este sinucigaş. Nu o să îmbolnăvească toată populaţia pentru că atunci nu va mai avea unde să se transmită”, a mai declarat Geza Molnar.

Virusul va rămâne în comunitate până la câţiva ani, însă nu va mai avea aceeaşi forţă.

„Probabil va fi precum virusul gripal, ca orice viroză respiratorie. Va reveni sezonier, însă nu cu aceeaşi forţă şi nici cu aceeaşi transmisibilitate”, a mai declarat epidemiologul Geza Molnar.

AL PRESS

Despre admin 6443 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.