Cum faci contestație pentru o amendă coronavirus. Model gratis, de la Cabinetul de avocatură Alexandru Mușătoiu

De principiu, dacă vrei să faci o contestație pentru o amendă, recomandat este să iei legătura cu un avocat pentru o apreciere corectă a șanselor și, desigur, să angajezi avocatul să te reprezinte. În contextul coronavirusului și a amenzilor uriașe din această perioadă, poate e ”peste mână” să faci acest lucru, așa că iată mai jos tot ce trebuie să știi despre contestația amenzii și un model gratuit în format Word ca să-l poți edita și ca să poți acționa singur/ă.

Ai la dispoziție 15 zile din momentul în care ai primit amenda, recomandat fiind să o faci cât mai repede, nu să aștepți ultimele zile. Dacă amenda îți vine prin poștă și nu primești pe loc procesul-verbal de contravenție, atunci termenul de 15 zile începe să curgă de la data când ai primit-o prin poștă. Îți recomand să achiți 50% din amendă în același termen de 15 zile de la primire, dacă ai posibilitatea financiară – în felul acesta, chiar dacă ți se respinge plângerea, nu mai trebuie să plătești suma întreagă. Iar dacă ți se admite, banii îți vor fi returnați.

Plângerea se adresează judecătoriei în circumscripția căreia a fost aplicată amenda – de ex. Judecătoria Lugoj pentru amenzi aplicate în Lugoj. Dacă ai greșit instanța, nu ți-ai pierdut șansa, va fi trimisă din oficiu judecătoriei competente.

Completezi plângerea cu toate datele, după indicațiile arătate în model. Bineînțeles, ștergi punctele de suspensie și ce e scris între paranteze. Apoi plătești taxa judiciară de timbru 20 de lei, care se face venit la bugetul local, deci e o operațiune care ține de primărie/autorități locale – o poți face online. Pregătești toate înscrisurile pe care vrei să le invoci în apărarea ta și anunți martorii (dacă ai) că îi vei propune la proces.

Trimiți plângerea împreună cu anexele (procesul-verbal de contravenție, înscrisurile pe care te bazezi + dovada plății taxei de timbru 20 lei) în două exemplare la judecătoria competentă. O poți face prin curier, poștă sau le scanezi și le trimiți prin e-mail. Datele de contact ale instanțelor le găsești pe portal.just.ro.

Ulterior nu mai ai nimic de făcut decât să aștepți citația din partea instanței, ceea ce poate dura o vreme în contextul actual, deci nu te impacienta, important e ca tu să trimiți plângerea în termenul de 15 zile. Când vei primi citația, o să vezi pe ea data, ora și sala la care ești chemat să îți susții plângerea. Te vei prezenta în fața judecătorului conform celor scrise în citație și…succes!

Nu îți poate garanta nimeni succesul dar cu siguranță ai 100% mai multe șanse să ți se anuleze amenda decât dacă stai și nu faci nimic!

Despre admin 6793 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.