O comoară celtică de milioane de euro a fost furată dintr-un muzeu din Germania

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

O comoară din aur din perioada celtică, cu valoare de mai multe milioane de euro, a fost sustrasă marţi de spărgători care au pătruns într-un muzeu din oraşul Manching, situat în regiunea germană Bavaria Superioară.

Hoţii au pătruns în Muzeul Celţilor şi Romanilor în noaptea de luni spre marţi şi au furat obiectele din aur, a declarat poliţia bavareză. Angajaţii muzeului din Manching au descoperit dimineaţa că „vitrina a fost spartă” şi au constatat dispariţia comorii.

Dispariţia comorii este un „dezastru total” pentru oraşul bavarez, a reacţionat primarul din Manching, Herbert Nerb, intervievat de Sueddeutsche Zeitung. Edilul a menţionat că hoţii au tăiat cablurile pentru a zădărnici măsurile de securitate şi pentru a putea acţiona, afirmaţie neconfirmată însă de poliţişti.

Muzeele germane au fost ţinta mai multor jafuri, în ultimii ani. În 2017, o monedă de aur de 100 de kilograme a fost furată din Muzeul Bode, din Berlin.

Moneda, realizată în Canada, în 2007, era estimată la 4 milioane de euro. De asemenea, în 2019, hoţii au furat 21 de bijuterii de mare valoare dintr-un muzeu din Dresda. Paguba a fost estimată la 113,8 milioane de euro.

Cele 450 de monede de aur au fost descoperite în Manching, un oraş din apropiere de Ingolstadt, în 1999. A fost cea mai mare descoperire a unor obiecte de aur din perioada celtică realizată în secolul trecut. Obiectele au fost expuse publicului începând din 2006.

Zona a fost cândva locul unei mari aşezări celtice cunoscute sub numele de Oppidum von Manching. Arheologii continuă să exploreze activ regiunea considerată de biroul bavarez pentru conservare istorică unul dintre cele mai importante situri arheologice de la nord de Alpi.

Carmen BIZĂU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.