
Dan TIMARU
Dacă vorbim despre produsele apicole trebuie neapărat să menționăm că mierea, lăptișorul de matcă, polenul, propolisul, ceara sau veninul de albine au un rol major în întărirea organismului, a sistemului imunitar. Consumul produselor apicole este mai mult decât benefic. Trebuie să mai știm că albinele sunt insecte care au o viață complexă și că ele sunt esențiale pentru existența vieții pe pământ, executând polenizarea majorității plantelor.
Una din îndeletnicirile care a însoțit existența omului peste milenii este creșterea albinelor. Nu se știe exact când au apărut albinele pe planeta noastră dar se presupune că acestea existau încă din era terțiară. Cert este că în antichitate mierea era foarte cunoscută. Abia din secolul XIX putem vorbi despre apicultură modernă. Apicultura devine o adevărată știință, iar mierea și celelalte produse din stupină sunt consumate de către întreaga planetă. Condițiile deosebite de climă, sol și baza meliferă din țara noastră au determinat ca apicultura să constituie din cele mai vechi timpuri o ocupație de bază și a românilor.
Din mulțimea apicultorilor din zilele noastre se remarcă și Petru Erdőș din localitatea Silagiu, județul Timiș, în stupina căruia am revenit după mai mult timp. Pasiunea pentru creșterea albinelor la Petru Erdőș a apărut spontan, acum douăzeci de ani, când a primit de la un vecin un roi de albine. Așa a început aventura apicolă. An de an stuparul și-a mărit efectivul și astăzi în stupina sa se găsesc o mulțime de stupi. Cele două fete ale sale, Patricia și Doriana, crescând printre albine, au deprins această pasiune si au studiat Inginerie Alimentară, astfel încât astăzi putem vorbi despre o afacere de familie, munca devenind una științifică, profesionistă. În 2016, Petru Erdőș și-a mărit efectivul stupilor la 150 de familii. Patricia și Doriana s-au implicat tot mai mult în această activitate, așa că în 2020 au accesat fonduri europene mărind efectivul stupinei de peste 300 de familii.
„Toată familia este angrenată în această activitate. Suntem o echipă, ca niște albine harnice într-un stup. După cum vă spuneam, eu sunt de profesie bucătar și am transmis fetelor și pasiunea pentru gastronomie. Așa se explică faptul că astăzi în familie a mai apărut, pe lângă firma apicolă ApiDor, și una de catering, Sio Silva Almaj. Fiica mea Patricia a accesat 40.000 euro din Fondul Pentru Instalarea Tinerilor Fermieri. Suma am investit-o în utilaje pentru ușurarea și rentabilizarea muncii în stupină. Investiția se regăsește într-un pavilion mobil cu 40 de stupi, dotat cu cameră de stors miere, masă de descăpăcit faguri și alte aparate și ustensile necesare în activitatea unui stupar. Am cumpărat și cele patru aparate de inhalare controlată a aerului din stupină”,
ne spune Petru Erdőș.
Fire curioasă și creatoare, Petru Erdőș a observat că atunci când pleca în pastorală cu stupina și dormea în rulotă, în mijlocul albinelor, somnul său era mult mai odihnitor. O pace se așternea în suflet și a doua zi se simțea mult mai puternic fizic și psihic. Așa i-a venit ideea să dezvolte o nouă terapie și să o împartă semenilor săi. A construit căsuțe de lemn, în care a așezat sub fiecare câte 4 stupi plini cu albine. Cei care dorm în ele cel puțin o oră vor constata că li se schimbă starea de spirit. Transformarea este uimitoare.
„Somnul în zumzet de albine liniștește creierul, iar aerul parfumat emanat de stupi fortifică trupul. Terapia din stupina de pe dealurile Silagiului sper să devină o practică la care în viitor va adera multă lume. Trăim într-o lume stresantă și mai ales poluată, așa că e nevoie de noi practici în refacerea organismului uman.
Procedeul este foarte simplu și la îndemâna tuturor. Nu costă nimic și satisfacția mea este cu atât mai mare cu cât pot să dau semenilor mei un crâmpei de sănătate. Tehnica este următoarea: dormi pe un pat sub care se află 4 stupi în care se găsesc cel puțin 200.000 de albine. Albinele nu au cum să ajung la tine, ci doar îți transmit întreaga energie creatoare din stup. Veniți să simțiți efectul odihnitor din stupina mea!”,
spune apicultorul.
Recent, Petru Erdőș a achiziționat patru aparate care extrag direct aerul de stup.
„Terapia oferă pacientului un ansamblul energetic activ al elementelor aerului atmosferic și compușilor organici volatili din stup. Aerul de stup egalează, ca și performanță terapeutică, alte cure naturiste de tipul „băilor de aer” cum sunt anumite mofete, saline, saune, bioclimatul marin sau cel de altitudine, montan. Aerul de stup este bogat în esență de propolis, esență de miere, esență de ceară de albine, esențe florale, emisiile glandulare (Nasonov) ale albinelor, componente de bază ale aerului atmosferic : oxigen, dioxin de carbon, azot, vapori de apă, precum și toate celelalte produse ale albinelor: esențe de lăptișor de matcă, venin de albine, polen, păstura…
Acest fapt dă posibilitatea așezării pacientului lângă ventilator, la distanță de stup, și folosirii aerului de stup, în scop terapeutic, prin intermediul unor măști faciale adaptate pentru respirația în aer liber.
Prin intermediul inhalatorului aer de stup o persoană poate inhala aer de stup direct din stup sub presiune controlată. Se recomandă să inhalați de 2 ori pe zi timp de cel puțin 30 de minute”, ne sfătuiește stuparul din Silagiu.
Petru Erdőș este convins că numărul celor care vor apela la terapia prin inhalare directă și controlată a aerului din stupină sau a somnului în zumzet si aer de albine se va extinde în viitor. Efectele nefaste ale pandemiei au lăsat urme adânci pe care oamenii se străduiesc să le șteargă.
Cei interesați pot suna la telefon, 0720.058.397.
Lasă un răspuns