Noi recorduri pentru dolar și francul elvețian

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Aversiunea față de risc s-a amplificat iar euro a coborât la începutul acestei săptămâni la 0,9569 dolari, minim al ultimilor 20 de ani, respectiv 0,9499 franci elvețieni.

Investitorii și-au majorat lunea aceasta plasamentele în dolari americani, franci elvețieni sau yeni japonezi, în detrimentul euro după ce activitatea economică din zona euro a scăzut în septembrie la minimul ultimelor 20 de luni iar alegerile din Italia au fost câștigate de o coaliție eurosceptică, de extremă dreapta.

Pentru a susține economia zonei euro, BCE ține dobânzile jos, ceea ce depreciază moneda unică dar stimulează exporturile. Comisia Europeană a anunțat că încrederea consumatorilor a scăzut în septembrie la minim istoric de -28,8 puncte.

În schimb, Rezerva Federală americană dorește un dolar puternic, folosit atât ca o armă politică dar și ca o ancoră antiinflaționistă, acceptând chiar și o scurtă perioadă de recesiune și de creștere a șomajului.

Miercuri, la finalul ședinței sale de politică monetară, Fed a majorat dobânda-cheie cu 75 de puncte de bază la 3 – 3,25% și pregătește, în opinia analiștilor, alte creșteri care vor totaliza 1,25 puncte procentuale până la sfârşitul anului.

În piața locală, cursul dolarului a atins patru recorduri zilnice consecutive. Ultimul a fost înregistrat lunea aceasta când media a fost stabilită la 5,1135 lei.

Cursul euro a crescut de la 4,9226 lei, la începutul săptămânii trecute, la 4,9437 lei, dar a încheiat perioada la 4,9427 lei, când tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,939 – 4,944 lei. Cotațiile nu au mai avut o evoluție liniară, precum cea din august, ci s-au mișcat în „dinți de ferăstrău”, semn al unor posibile reglaje din partea BNR, care dorește să țină cursul sub 4,95 lei.

Pentru a apăra leul, banca centrală va avea la dispoziție și valuta obținută prin emisiunile de euroobligațiuni cu scadența la 4 ani cu o dobândă de 5,1%/an, respectiv la 7 ani cu o dobândă de 6,7%/an. Finanțele au atras de pe piețele externe o sumă de 1,35 miliarde euro, fiind a patra operațiune de acest tip lansată în acest an.

Banca Națională a Elveției a decis joia trecută să aducă rata de referință în zona pozitivă, după aproape opt ani în care aceasta a fost negativă, și a crescut-o de la -0,25% la 0,5%. Cursul francului a atins lunea aceasta un maxim de 5,1775 lei.

Cursul lirei sterline a scăzut luni la 5,4791 lei. Ea s-a depreciat în cursul nopții de duminică spre luni până la 1,0350 de dolari, cea mai scăzută valoare istorică față de bancnota verde. Evoluția se datorează incertitudinilor care vizează planul pe care guvernul de la Londra l-a anunțat și care ar putea crea un derapaj semnificativ al finanțelor publice britanice.

Temerile legate de evoluția inflației și tendința de creștere a dobânzilor la nivel mondial, dar și majorarea cererii de lei din partea companiilor care își achită taxele și impozitele la bugetul de stat au provocat creșterea dobânzilor interbancare la începutul acestei săptămâni.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut de la 7,91 la 7,92%. După creșterea de vinerea trecută la 8,08%, indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat la începutul săptămânii la 8,10% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a crescut de la 8,22 la 8,23%.

Chiar dacă metalul galben a coborât la 1.635 – 1.649 dolari/uncie, aprecierea monedei americane a ridicat prețul gramului de aur la 270,2027 lei, la finalul intervalului.

Radu GEORGESCU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.