Întoarcerea haiducului. Nicu Covaci la Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Nicolae SILADE

Nu știu dacă Phoenix a concertat cândva la Lugoj, dar țin minte că am fost la un concert pe care l-au susținut pe vremuri la Făget. Nu știu nici dacă Nicu Covaci a fost vreodată la Lugoj, dar faptul că a acceptat să „se întoarcă”, adică să vină  vineri, 16 septembrie, la English Pub Art Club Lugoj, îl consider un eveniment care a eclipsat din toate punctele de vedere festivalul berii care tocmai se pregătea să înceapă.

Nicu Covaci a fost invitat la Lugoj de Cornelia Mariș, care avea pregătită lansarea cărții „Întoarcerea haiducului”, dedicată haiducului Nicu Covaci, liderul formației Phoenix, și apărută la Editura Aranca din Timișoara, în condiții grafice deosebite. Și invitat fiind, Nicu Covaci nu a spus „Nu”. Și au ținut să-l vadă, să-l întrebe una-alta sau să pozeze cu liderul legendarei formații Phoenix, mulți rockeri lugojeni și iubitori ai rock-ului autohton. Iar la eveniment au participat și Titi Dragomir și Valentin Ivănescu.

Lansarea de carte a fost mai degrabă un amplu dialog între participanți și eroul cărții, Nicu Covaci. Poate că într-unul din numerele viitoare vom publica în întregime acel dialog.

Despre autoarea cărții, Cornelia Mariș, lugojenii știu desigur că a mai publicat și alte volume, dar le reamintim aici: „Prețul succesului“ sau „Canarul. Mony Bordeianu – o altfel de biografie”, „Revoluţia din Decembrie. 25 de ani de libertate: 1989-2014” și „Lugojul meu din suflet”.

Ceea ce nu știam eu a fost faptul că Nicu Covaci este profesor de desen, că a și predat desenul o vreme, iar recent a publicat un album de artă „Nicolae Covaci, pictorul”.  O altă notate pentru mine a constituit-o primul volum al „Colecției de partituri Phoenix”, care au un cod QR, care, scanat, te duce imediat spre melodia respectivă.

Nu am știut multe despre Nicu Covaci. Bunăoară nu am știut că mai are publicate la Editura Integral alte câteva cărți, dintre care amintesc aici doar „PHOENIX. Giudecata înțeleptilor”, „Nicolae Covaci: Interviuri (1971 – 2016)” și „PHOENIX. Însă eu, o păsăre…”. Apoi nu am știut că în 16 octombrie 2022, la Sala Palatului, va fi lansat un film despre formația Phoenix, la care s-a lucrat 5 ani și care va fi difuzat și în cinematografe.

Dar să revenim la cartea Corneliei Mariș. Titi Dragomir a evocat amintiri din tinerețe, cuprinse și în volum, dar a vorbit și despre „Vest Phoenix Cover”, trupă înființată acum 9 ani, singura din țară care promovează muzica tinerilor, iar în final i-a mulțumit lui Nicu Covaci pentru tot ce a făcut pentru România.

Valentin Ivănescu, lider al trupei „Springtime Band”, a vorbit apoi despre unicul concert Phoenix de la Buziaș, din 1973, și despre întâlnirile sale cu Nicu Covaci. Autoarea cărții, Cornelia Mariș, a adăugat: „Am scris în acest volum cum l-a prins Revoluția pe Nicu Covaci în Germania, am scris că e haiduc, biker, profesor de desen și autor al uneia din cele mai mari picturi pe pânză din lume, „Gladiator”, de 45 pe 6 metri, demnă de Cartea Recordurilor”. Înainte de a acorda autografe împreună cu autoarea, Nicu Covaci a interpretat „În umbra marelui urs”.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.