Noi maxime pentru dolar și francul elvețian

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

Perioada analizată a fost marcată de decizia surpriză a BNR de a majora dobânda de politică monetară de la 3,75 la 4,75%, care rămâne cel mai scăzut din regiune.

În Ungaria rata de referință a fost majorată recent la 7,75%, după ce forintul a scăzut la minime istorice. În Cehia nivelul dobânzii cheie este de 7% iar în Polonia de 6%.

Miercurea trecută, guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că „mergem treptat, ţinem strâns lichiditatea, lucrăm cu toate instrumentele, vedem ce se întâmplă şi în stânga şi în dreapta, şi înainte şi înapoi, să vedem dacă am procedat bine, şi aşteptăm ca pe măsură ce inflaţia vine în jos şi noi ne ducem cu dobânda de politică monetară în sus, să ne întâlnim undeva. De aceea am sugerat 5%, probabil că am fost optimist”.

La sfârșitul perioadei, indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut de la 6,79 la 6,87%, valoare care a mai fost atinsă la sfârșitul lui iulie 2010. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 7 la 7,06%, nivel comparabil cu cel de la jumătatea lui noiembrie 2010. Indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a urcat la 7,24%.

Creșterea inflației la nivel mondial, datorită majorării prețurilor la materiile prime, a energiei dar și războiului din Ucraina, ar putea provoca intrarea economiei globale în  recesiune, cu riscul major al apariției stagflației.

În aceste condiții piețele sunt mult mai prudente iar aversiunea față de risc a înmulțit plasamentele în monedele considerate drept refugii, precum dolarul american, francul elvețian sau yenul japonez.

Cursul dolarului american a atins aproape zilnic un nou record. Lunea aceasta media a urcat la 4,8926 lei. La rândul său, francului elvețian s-a apropiat de pragul de 5 lei, cu o medie de 4,9986 lei, atinsă vinerea trecută, pentru ca la începutul acestei săptămâni să scadă la 4,9831 lei. La rândul ei, lira sterlină a urcat la 5,8435 lei.

Cursul euro, utilizat de BNR drept ancoră antiinflaționistă, a încheiat intervalul la 4,9430 lei, când tranzacțiile au fost realizate într-un culoar îngust, 4,941 – 4,945 lei, după ce în cursul pe piețele asiatice, cotațiile au scăzut la 4,918 lei/euro, semn că estimările provizorii ale INS referitoare la creșterea economiei românești au fost primite pozitiv. PIB a crescut în primul trimestru cu 5,1% iar în dinamică an/an el s-a majorat cu 6,4%

Euro s-a depreciat vineri până la 1,0072 dolari, pentru prima dată după sfârșitul lui 2002, după care a urcat la 1,0192 dolari, pe fondul marcărilor rapide de profit. La începutul acestei săptămâni, euro a scăzut sub 1,01 dolari, evoluție provocată de decizia Gazprom de a închide gazoductul Nord Stream 1 pentru mentenanță, timp de 10 zile. Măsura a înmulțit temerile că economia zonei euro ar putea intra în recesiune. Pe de altă parte, faptul că în Statele Unite au fost create în iunie 372.000 noi locuri de muncă iar rata șomajului se situează la 3,6% sunt argumente puternice că Rezerva Federală va majora la următoarea sa întâlnire dobânda de referință încă o dată cu 0,75%.

La sfârșitul perioadei, prețul gramului de aur a crescut ușor la 272,9899 lei, urmare a aprecierii monedei americane.

Piața criptomonedelor continuă să fie zdruncinată de pierderile suferite de diferite entități financiare, care se ridică la nivelul miliardelor de dolari. Lunea aceasta, bitcoin a scăzut la 20.364 – 20.846 dolari iar ether a alunecat la 1.137 – 1.69 dolari.

Analiza cuprinde perioada 4 – 11 iulie

Radu GEORGESCU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.