Muzica ambientală din lift – beneficii și moduri corecte de setare

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/metro-stop-platform-railway-station-1354665/

Muzica ambientală ne însoțește permanent în spațiile comune și are rolul exclusiv de a relaxa. Acest gen muzical a apărut la începutul secolului 20, la scurt timp după încheierea Primului Război Mondial, în mediile artistice futuriste și dadaiste. Compozitorul francez Erik Satie este unul dintre pionierii acestei mișcări, iar lucrările sale fac parte din ceea ce s-a numit la început „muzică ambientală”. În perioada de înflorire a spațiilor comerciale desfășurate pe mai multe niveluri în Statele Unite ale Americii, oamenii erau încă reticenți la utilizarea ascensoarelor moderne instalate pentru facilitarea deplasării. Proprietarii au instalat în lifturi difuzoare în care se auzea muzică ambientală menită să relaxeze pasagerii care aveau temă de ascensoare.

Ce beneficii oferă muzica ambientală din lift?

De-a lungul unui secol de utilizare, muzica ambientală a fost subiectul unor studii și cercetări amănunțite. Cele mai multe rezultate arată că metoda de a liniști pasagerii care urcă pentru prima dată într-un lift a fost extinsă cu succes pe scară largă. Genul muzicii de elevator este gândit să repete o melodie foarte simplă și discretă, cu un volum scăzut, pentru a permite ascultătorilor să discute sau să-și facă cumpărăturile netulburați. Metoda a fost aplicată cu succes și de unii antreprenori în mediile comerciale, îmbunătățind astfel productivitatea angajaților. Cercetările psihologice au dovedit că aranjamentele muzicale simple au un efect pozitiv asupra consumatorilor din mediu de retail, precum și asupra productivității angajaților și a satisfacției la locul de muncă.

Setări corecte pentru muzica ambientală din lift

Muzica dintr-un lift hidraulic trebuie să fie minim invazivă, cu un volum scăzut și alcătuită dintr-un instrumental ușor, fără sunete stridente sau versuri. Alegerea stilului muzicii din playlist se face în funcție de specificul locului unde se află clădirea în care a fost instalat. Astfel, într-o stațiune turistică estivală se potrivesc mult mai bine armonii din muzica salsa, reggae sau rocksteady. Turiștii aflați în lifturile din hoteluri, restaurante sau resorturi vor simți un impuls muzical pentru o stare de spirit pozitivă. Orice gen ai alege, muzica ambientală trebuie să fie exclusiv instrumentală. Reclamele sau anunțurile trebuie să lipsească cu desăvârșire, deoarece tulbură momentele de relaxare și distrag atenția. Singurul scop al difuzoarelor instalate în ascensor este crearea unui ambient liniștitor pentru pasageri, nu agitarea acestora. În cazul unei diversități a utilizatorilor, rețeta câștigătoare este jazzul sau muzica ușoară. Ideea este să folosești melodii pe care oamenii le recunosc.

Setări greșite pentru muzica ambientală din lift

Volumul trebuie să rămână scăzut. Oricât de relaxantă ar fi, dacă se aude tare, muzica deranjează și întrerupe conversațiile utilizatorilor. Stilul ales trebuie să fie unul neutru, plăcut pentru toate vârstele și pentru cât mai multe tipologii umane. Hard rock sau metal pot avea unii fani de-a lungul zilei, dar majoritatea oamenilor vor considera că este prea mult pentru cele câteva secunde petrecute în lift. Ideea de bază este că repertoriul clasic reprezintă o alegere mai bună decât cel contemporan. Specificul clădirii pe care o deservește liftul dictează și în acest caz genul de muzică potrivit. Dacă ai o idee asupra majorității oamenilor care îți trec pragul zilnic, poți intui instrumentalul pe care le-ar face plăcere să-l asculte în lift.

În zilele noastre, muzica ambientală ne însoțește permanent. Ideea de relaxare pornită de la acomodarea mai ușoară cu spațiul închis din ascensoare s-a extins în diverse medii cum sunt magazinele, restaurantele, sălile de așteptare, parcările, mediile culturale sau turistice. Alegerea melodiilor instrumentale potrivite pentru relaxarea oaspeților este esențială pentru a crește calitatea timpului petrecut într-un astfel de spațiu.

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.